Bardzo skąplikowana sprawa. Prosze o pomoc.

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
renka.
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW
Kontakt:

Bardzo skąplikowana sprawa. Prosze o pomoc.

Post autor: renka. »

Po każdym przyznanym świadczeniu z fa składam zawiadomienie do Policji, Policja robi protokoły z przesłuchania dłużnika, wierzyciela itd. i przekazuje do prokuratury. Prokuratura przekazuje do Sądu lub umarza i tak było każdego roku.
Teraz kilka dni temu dzień po dniu przyszły dwa wnioski z prokuratury wraz z całą dokumentacją ( tj. protokoły z przesłuchań dłużników, wierzycielek, matki dłużnika) o wszczęcie postępowania administracyjnego w przedmiocie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z fa z wypłaconych decyzji(podane jakie) w jednym od 2012r, w drugim od 2013r. w związku z tym, że jedna wierzycielka zeznał, że ojciec czasami kupił ubranie córce lub dał na wycieczkę oraz, że dawał jej do ręki czasami pieniądze na syna na którego nie miała ustalonych alimentów. Druga natomiast podała, że zobowiązany do alimentów mieszkał z nią i czasami dawał na rachunki od 50 do 250,00 zł.
Pytanie: czy ja mogę odmówić wszczęcia z tego względu, że ja przyznałam fundusz zgodnie z obowiązującymi nas dokumentami. Dochody czy ubranka które otrzymywały nie są umieszczone w naszej ustawie jako dochody uzyskane. Wiec uważam, że nie miała nawet obowiązku mnie o tym informować, bo powołali się min. na art. 19 ust.1.
Proszę o pomoc jeśli ktoś miał taki przypadek lub podsunięcie jakiegoś rozwiązania.
renka.
Stażysta
Kontakt:

Re: Bardzo skąplikowana sprawa. Prosze o pomoc.

Nikt nie miał takiego przypadku? Litości może ktoś chociaż ma jakiś pomysł jak to ugryźć.
ola2
Stażysta
Zajmuję się: SW/SR/FA
Kontakt:

Post autor: ola2 »

tez tak miałam, byłam nawet przesłuchiwana, a prokuratura wszczęła dochodzenie wobec wierzycielki bo wierzycielka mieszkała z dłużnikiem i według nich przez to wyłudzała świadczenie. Postępowanie umorzyli. Odpisz pismo do prokuratury ze nie ma podstaw do wszczęcia postępowania gdyż przekazywanie rzeczy czy pieniędzy które nie są alimentami nie skutkuje nienależnie pobranymi świadczeniami.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: eMGie »

Wezwać wierzycielkę do złożenia wyjaśnień czy przekazane kwoty były alimentami, jeżeli oświadczy że nie to sprawa zamknięta, natomiast jeżeli byłyby podparte jakimś oświadczeniem dłużnika ( lub przekazami czy przelewami) że przekazywał na alimenty to już byłaby podstawa do nienależnych.
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

też mam takie pańcie, co z dłużnikiem mieszkają, ba nawet małżeństwem są i fundusz ciągną i nic im nie zrobisz
beatab
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: beatab »

Alalala pisze: 26 lip 2022, 8:45 też mam takie pańcie, co z dłużnikiem mieszkają, ba nawet małżeństwem są i fundusz ciągną i nic im nie zrobisz
też tak mam... i co roku omarzają mi postępowanie choć delikwent ma prawie 160 000 tys długu i nic. a wrecz jak mnie widzi to śmieje mi sie w twarz... echhh. Raz przez cały okres wpłacił tylko 400.00 zł . to było 4/3 lata temu jak weszły te zawiadomienia do prokuratury.
i do dziś nic ...
renka.
Stażysta
Kontakt:

Dzięki za podpowiedzi. Ja też byłam tego zdania, żeby odmówić prokuraturze wszczęcia, ale radca powiedziała, że musimy wszcząć. I zrobiłam sobie chyba kolejny problem, bo napisałam również do komornika czy przekazywał wierzycielce jakieś kwoty w danym okresie, mimo, że mam zaświadczenia z każdego roku więc byłam pewna, że nie przekazywał. Otrzymałam odpowiedź, że w 2017r. każdego miesiąca komornik przekazywał wierzycielce po 200,- m-cznie. Za 2017r. akurat nie miałam zaświadczenia, bo na okres 2018/2019 już nie składała. Wyrokiem przyznane miała na dwoje dzieci po 600,00zł. my wypłacaliśmy po 500,00 zł. Podpowiedzcie jak to opisać, żebym nie musiała ustalać nienależnie pobranych.
ola2
Stażysta
Zajmuję się: SW/SR/FA
Kontakt:

Post autor: ola2 »

renka. pisze: 01 sie 2022, 14:41 Dzięki za podpowiedzi. Ja też byłam tego zdania, żeby odmówić prokuraturze wszczęcia, ale radca powiedziała, że musimy wszcząć. I zrobiłam sobie chyba kolejny problem, bo napisałam również do komornika czy przekazywał wierzycielce jakieś kwoty w danym okresie, mimo, że mam zaświadczenia z każdego roku więc byłam pewna, że nie przekazywał. Otrzymałam odpowiedź, że w 2017r. każdego miesiąca komornik przekazywał wierzycielce po 200,- m-cznie. Za 2017r. akurat nie miałam zaświadczenia, bo na okres 2018/2019 już nie składała. Wyrokiem przyznane miała na dwoje dzieci po 600,00zł. my wypłacaliśmy po 500,00 zł. Podpowiedzcie jak to opisać, żebym nie musiała ustalać nienależnie pobranych.
Jeśli płaciłaś w 2017r. i komornik nie przekazywał w tym okresie do was pieniędzy tylko wierzycielowi to musisz zrobić NP, gdyż zgodnie z art. 28 ust. 1 pierwsi byliście wy do otrzymania pieniędzy od komornika.
ODPOWIEDZ