bardzo trudny rolnik!!!!!brak oświadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 cze 2014, 11:51

Witam
Mam rolnika który twierdzi że nie złoży mi wymaganego wniosku i oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego bo to bzdura. Złoży mi oświadczenie i wniosek przez siebie opracowany i na pewno nie napisze że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa. Co zrobić w sytuacji gdy nie będzie zwrotu zaprzestałem bądź nie zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolnego i jestem świadomy odpowiedzialności karnej ???? :(
Kama123

Napisano: 14 cze 2014, 13:16

Jak to co... wezwać do uzupełnienia i basta... w razie czego stosować ustawę o świadczeniach rodzinnych "odpowiednio", czyli pozostawić wniosek bez rozpatrzenia..

Art. 24a. 1. W przypadku złożenia nieprawidłowo wypełnionego wniosku podmiot realizujący świadczenia wzywa pisemnie osobę ubiegającą się o świadczenia do poprawienia lub uzupełnienia wniosku w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
2. W przypadku gdy osoba złoży wniosek bez wymaganych dokumentów, podmiot realizujący świadczenia przyjmuje wniosek i wyznacza termin nie krótszy niż 14 dni i nie dłuższy niż 30 dni na uzupełnienie brakujących dokumentów. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
3. W przypadku gdy przyczyną niedostarczenia wymaganego dokumentu przez osobę składającą wniosek jest niewydanie dokumentu przez właściwą instytucję w ustawowo określonym, w odrębnych przepisach, terminie oraz osoba może to udokumentować, świadczenia przysługują począwszy od miesiąca, w którym wniosek został złożony.
Rajski

Napisano: 14 cze 2014, 14:52

Ja bym prosiła, żeby takiego rolnika nie stawiać pod ścianą, może mu trzeba pomóc, coś wyjaśnić. Przecież w każdej gminie jest radca prawny i może udzielić też porady rolnikowi - mieszkańcowi tej gminy. Te oświadczenia wbrew pozorom są trudne dla rolnika, dlatego że dokładnie nie wiadomo, gdzie jest ta linia rozgraniczająca prowadzenie gospodarstwa rolnego od prowadzenia gospodarstwa domowego, czy sam fakt przyniesienia jajek z kurnika i zrobienia z nich jajecznicy to już złamanie definicji zaprzestania?
wwo

Napisano: 15 cze 2014, 7:33

słuszna uwaga... może nie traktować go od razu paragrafem...
Rajski

Napisano: 15 cze 2014, 11:52

Skoro rolnik wiedział, że może starać się o ZDO, to powinien wiedzieć jakie ma spełniać warunki i że jednym z podstawowych jest złożenie oświadczenia o zaprzestaniu prow. gosp. rolnego. Nad czym tu się rozwodzić?
Rolnik upiera się i składa niekompletny wniosek, OPS przyjmuje i następnie wzywa do uzupełnienia, podając podstawę zobowiązującą do uzupełnienia. Uzupełnienie nie wpływa , powiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
Po co rozpisywać się i tworzyć poezję do prostej sprawy.
Gość

Napisano: 15 cze 2014, 12:43

Gość pisze:Skoro rolnik wiedział, że może starać się o ZDO, to powinien wiedzieć jakie ma spełniać warunki i że jednym z podstawowych jest złożenie oświadczenia o zaprzestaniu prow. gosp. rolnego. Nad czym tu się rozwodzić?
Rolnik upiera się i składa niekompletny wniosek, OPS przyjmuje i następnie wzywa do uzupełnienia, podając podstawę zobowiązującą do uzupełnienia. Uzupełnienie nie wpływa , powiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
Po co rozpisywać się i tworzyć poezję do prostej sprawy.
P.s. Oczywiście, że może złożyć wniosek przez siebie zredagowany , ale spełniający wymogi ustawy.
To samo dotyczy oświadczenia tzn. "zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolnego" .
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x