Opieka nad babcią, pomoc. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 15 cze 2014, 10:51

Witam

jestem nowy i z góry przepraszam jeśli robię bałagan, od razu uprzedzę, że czytałem sporo tematów i nie specjalnie mi pomogły bądź ja coś źle zrozumiałem.

Mam taki problem.. otóż od dwóch lat opiekuje się babcią która ma 1 grupę inwalidzką i nie pobierałem żadnych świadczeń, ani nie byłem ubezpieczony, tak wyszło, a kiedy się zdecydowałem (około rok temu) to nieuprzejma pani z urzędu powiedziała iż nie mogę być opiekunem babci i nic mi się nie należy, potem zmieniła zdanie (po miesiącu, gdy wróciłem), ale potem znowu ustawa się zmieniła...

Teraz mam taką sytuację, że muszę mieć ubezpieczenie bo choruje, a nie mam tyle pieniędzy by płacić za każdą wizytę, rejestracja w urzędzie jako bezrobotny też mnie nie ratuje, bo ile mógłbym dane oferty pracy odrzucać bezkarnie? a i tak nie mogę przyjąć żadnej pracy, bo moją babcię muszę praktycznie 24/h pilnować, bo już różne numery wykręcała...

Jakiś tydzień temu znowu poszedłem do urzędu, dowiedziałem się, że tym razem (ta sama pani...) mogę być opiekunem, ale muszę iść do pracy i z niej zrezygnować... czyli musiałbym się zatrudnić chociażby na miesiąc i potem odejść? słyszałem też o tym iż moi rodzice (oboje pracują i mają pracę pewną) mogą ubezwłasnowolnić babcię i wtedy... no właśnie, co wtedy? czy to coś zmieni?

Dodam, że ja mam 21 lat, babcia 78 lat.

Bardzo bym prosił o pomoc i z góry dziękuję za wszelką pomoc i radę
lambert123
Praktykant
Od: 15 cze 2014, 10:49
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2014, 11:23

warunkiem otrzymania specjalnego zasiłku opiekuńczego jest :
- obowiązek alimentacyjny /niektóre ośrodki stosują kolejność alimentacyjną czyli taki obowiązek w pierwszej kolejności mają dzieci dopiero później wnuki/,
- rezygnacja z pracy na rzecz opieki /od 01.01.2015r. wystarczy nie podejmowanie pracy/,
- kryterium dochodowe nie może przekroczyć 583zł
ubezwłasnowolnienie tutaj nie ma znaczenia
Kati@

Napisano: 15 cze 2014, 11:39

Czyli obecnie nie mogę zostać opiekunem, jeśli nie mam pracy i nie mogę z niej zrezygnować i muszę czekać do 2015?

A jeśli miałbym iść do pracy... po to żeby się z niej zwolnić, to jaka to ma być praca? są dokładne kryteria? pełen etat, zlecenie?
lambert123
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2014, 10:13

mała zmiana kryterium dochodowe obecnie 623 zł
005

Napisano: 16 cze 2014, 10:18

005 pisze:mała zmiana kryterium dochodowe obecnie 623 zł
rzeczywiście :oops:
Kati@

Napisano: 16 cze 2014, 11:10

o jeny, jaki biedny wnuczek musi martwic sie o swoja babcie, nawet nie moze isc do pracy i zarobic na siebie nie mowiac juz o zarejestrowaniu sie w urzedzie pracy
hk54

Napisano: 16 cze 2014, 12:25

Jak bardzo opóźnionym człowiekiem trzeba być, żeby nie znając drugiej osoby oceniać ją i jej sytuacje? prosił cię ktoś o to? żal mi cię bardzo drogi człowieku.

Reszcie dziękuję za pomoc, nie zostaje mi nic, tylko czekać, bo po rejestracji i tak będę dostawał oferty pracy których nie będę mógł przyjąć, a potem mogą być z tego problemy, tak jak pisałem, muszą pilnować babci 24/h.
lambert123
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2014, 14:14

nie podejmuj zatrudnienia, nie rejestruj sie w pup, opiekuj sie babcia a na swoje zycie ubiegaj sie sadownie alimentow od rodzicow
hk54

Napisano: 18 cze 2014, 8:36

lambert123 pisze:Czyli obecnie nie mogę zostać opiekunem, jeśli nie mam pracy i nie mogę z niej zrezygnować i muszę czekać do 2015?

A jeśli miałbym iść do pracy... po to żeby się z niej zwolnić, to jaka to ma być praca? są dokładne kryteria? pełen etat, zlecenie?

Ciąży na Tobie obowiązek alimentacyjny. Nie ma ograniczeń co okresu na jaki masz podjąć zatrudnienie. Mozesz np miec zawarta umowę o dzieło , np na 1 m-c a zrezygnowac z niej po tygodniu. Bedziesz wówczas osoba która zrezygnowała z zatrudnienia by opiekowac sie babcią. Jesli babcia jest wdową (a nie musi byc przy wniosku o SZO) to organ policzy dochód za 2012 r Twój i babci. Nalezy załatwic zasw z Urzedu Skarbowego za 2012 r Twoje i Babci oraz zasw z ZUS o wysokosci odprowadzonej składki na ubezp zdrowotne 9% (od emerytury babci). Średnio m-cznie dochód babci nie powinien przekroczyć 1246 zł netto. Jesli babcia ma wieksza emeryture to najprawdopodobniej bedzie odmowa z uwagi na przekroczone kryterium dochodowe.
Karoosia

Napisano: 18 cze 2014, 14:25

Dzięki za odpowiedź, ale nie rozumiem znaczenia obowiązku alimentacyjnego, ja opiekuję się babcią bo tak trzeba (Wczoraj miała jakiś atak, na szczęści wszystko skończyło się dobrze) i z rodzicami żyjemy w zgodzie, tak wyszło i musiałem się z tym pogodzić.

Babcia jest wdową od 2001 roku i emerytura wynosi trochę ponad 1100 złotych, przepraszam, ale jakbyś mogła opisać to prościej bo jestem w tym zielony i nie chcę czegoś źle zrozumieć, ale bardzo dziękuję ci za odpowiedź :)
lambert123
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x