Witam
Otrzymałam wniosek na dofinansowanie do wymiany okien dla osoby niepełnosprawnej poruszającej sie o kulach czy ktoś przyznawał dofinansowanie od takiego zakresu lub pisał odmowę. Jak to rozpatrujecie?
Bariery architektoniczne
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Re: Bariery architektoniczne
Dofinansowanie do okien dawaliśmy tylko osobie na wózku, która nie mogła dosięgnąć klamki aby samodzielnie otworzyć okno. Dofinansowane okna musiały mieć obniżoną klamkę bo tylko wtedy to było zasadne. W Twoim przypadku zależy co jest w uzasadnieniu, jeśli osoba porusza się o kulach to wydaje mi się, że może sama otworzyć okno które ma klamkę na standardowej wysokości. Jak to uzasadnia?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
dokładnie tak jakie jest uzasadnienie, wymiana okien to średnio dla takiej osoby, w zależności jakie to są okna w jakim pomieszczeniu, czy to okno balkonowe. Trochę mało szczegółów
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Osoba ta uzasadnia tym iż są to okna jeszcze starego typu tak zwane skrzynkowe, podwójne otwierają sie na oścież i na zewnątrz, wysokie i zamykane na haczyki przez to ma trudności z ich samodzielnym otworzeniem lub zamknięciem. Jak już wspomniała jest to osoba poruszająca się o kulach, mieszkająca samotnie i wnioskuje o wymianę do 3 okien w kuchni, łazience, i pokoju. Wymianę na okna z obniżoną klamką. Z jednej strony jest to zasadne, gdyż żeby je otworzyć musi sie po czymś wspiąć a przez to ze porusza sie o kulach i ma spore problemy w poruszaniu się jest to znacznie utrudnione, dlatego tez nie wiem jak do tego podejść, proszę o opinię!
-
- Stażysta
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Ja mam inspektora budowalnego który odbiera mi wszystkie prace a przy okazji robi opinie, dlatego też wysłałbym inspektora zrobiłbym również wizję lokalną. Ponadto uzgodniłbym z kierownikiem jaki tryb sprawy przyjmujemy czy pod kątem odmowy czy przyznania.
Jak przyznanie to uzasadniłbym w notatce służbowej z wizji lokalnej plus opinia inspektora.
Na koniec pozostaje jeszcze decyzja dyrektora!!!!
Jak przyznanie to uzasadniłbym w notatce służbowej z wizji lokalnej plus opinia inspektora.
Na koniec pozostaje jeszcze decyzja dyrektora!!!!
Oprócz Bariery architektoniczne - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
system kierowania auta nogami
informacja o nieprzyznaniu dofinansowania?
Orzeczenie MSWiA
grupa pracowników PCPR/MOPR na facebook'u
REHABILITACJA 25 PLUS
Wnioski dostosowane do dostępności
SPEX-modułowy system do pozycjonowania pacjenta
V-drive asystent opiekuna (do wózka inw.)
działania informacyjne - tablice i plakaty informacyjne
Umowa na kogo ?
Rower rehabilitacyjny trójkołowy z napędem elektrycznym
bariera techniczna?
turnus reh.
Bariery architektoniczne a wiek wnioskodawcy
Kontrola kompleksowa z PFRON
turnus - uczestnik jako opiekun