Bariery architektoniczne

ODPOWIEDZ
SOlga
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Bariery architektoniczne

Post autor: SOlga »

Witam
Otrzymałam wniosek na dofinansowanie do wymiany okien dla osoby niepełnosprawnej poruszającej sie o kulach czy ktoś przyznawał dofinansowanie od takiego zakresu lub pisał odmowę. Jak to rozpatrujecie?
lena8
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Re: Bariery architektoniczne

Post autor: lena8 »

Dofinansowanie do okien dawaliśmy tylko osobie na wózku, która nie mogła dosięgnąć klamki aby samodzielnie otworzyć okno. Dofinansowane okna musiały mieć obniżoną klamkę bo tylko wtedy to było zasadne. W Twoim przypadku zależy co jest w uzasadnieniu, jeśli osoba porusza się o kulach to wydaje mi się, że może sama otworzyć okno które ma klamkę na standardowej wysokości. Jak to uzasadnia?
roberto44
Stażysta
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: roberto44 »

dokładnie tak jakie jest uzasadnienie, wymiana okien to średnio dla takiej osoby, w zależności jakie to są okna w jakim pomieszczeniu, czy to okno balkonowe. Trochę mało szczegółów
SOlga
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: SOlga »

Osoba ta uzasadnia tym iż są to okna jeszcze starego typu tak zwane skrzynkowe, podwójne otwierają sie na oścież i na zewnątrz, wysokie i zamykane na haczyki przez to ma trudności z ich samodzielnym otworzeniem lub zamknięciem. Jak już wspomniała jest to osoba poruszająca się o kulach, mieszkająca samotnie i wnioskuje o wymianę do 3 okien w kuchni, łazience, i pokoju. Wymianę na okna z obniżoną klamką. Z jednej strony jest to zasadne, gdyż żeby je otworzyć musi sie po czymś wspiąć a przez to ze porusza sie o kulach i ma spore problemy w poruszaniu się jest to znacznie utrudnione, dlatego tez nie wiem jak do tego podejść, proszę o opinię!
roberto44
Stażysta
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: roberto44 »

Ja mam inspektora budowalnego który odbiera mi wszystkie prace a przy okazji robi opinie, dlatego też wysłałbym inspektora zrobiłbym również wizję lokalną. Ponadto uzgodniłbym z kierownikiem jaki tryb sprawy przyjmujemy czy pod kątem odmowy czy przyznania.
Jak przyznanie to uzasadniłbym w notatce służbowej z wizji lokalnej plus opinia inspektora.
Na koniec pozostaje jeszcze decyzja dyrektora!!!!
ODPOWIEDZ