BDMB pomóż proszę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 lip 2015, 11:13

Dziś na konto wpłynęła mi duża kwota z tytułu wykonawczego. Kwota ta jest większa niż mam zadłużenie na tytule. Okazuje się że w skarbówce sie pomylili i naliczyli odsetki karne zamiast ustawowych. Mam pomysł żeby zwrócić im te pieniądze, ale po pierwsze nie wiem za bardzo jaka kwotę mam zwrócić (po odliczeniu opłaty im kosztów bankowych), a po drugie oni nie chcą tych pieniedzy i uważaja ze powinnam zwrócic je dłuznikowi, co wydaje mi sie nonsensem.
Mam takie pytanie, czy mam rację? I który art. mówi, że organ wierzyciela pokrywa opłatę komorniczą? I czy ma też obowiązek pokryć koszty bankowe? Do tej pory koszty bankowe wynosiły 1 zł. Teraz naliczyli sobie 2,50 od kwoty 8,80 i 60,38 nie wiem od czego. Dlaczego są tak wysokie i czy rzeczywiście mamy je również pokryć?
Bardzo proszę o pomoc.
Anett07

Napisano: 13 lip 2015, 12:16

UPEA
Art. 66. § 1. Wierzyciel ponosi wydatki związane z przekazaniem mu wyegzekwowanej należności lub przedmiotu.
§ 2. Wydatki, o których mowa w § 1, organ egzekucyjny pokrywa z wyegzekwowanych kwot.
§ 3. Wierzyciel, na rzecz którego organ egzekucyjny dokonał czynności egzekucyjnych, jest obowiązany,
z zastrzeżeniem § 4, do uiszczenia opłaty komorniczej.
-----------------------------------------------------
Wierzyciel pokrywa 5% opłaty+ wydatki związane z przekazaniem (opłata bankowa).

Należy jeszcze raz sprawdzić rozliczenie należności objętych tytułem i ustalić co było przyczyną powstania nadpłaty.
Nie ma czegoś takiego jak odsetki karne mogą być odsetki za zwłokę (podatkowe) jednak gdyby zastosowano odsetki podatkowe to byłyby one niższe od ustawowych.
Wg mnie o zwrocie do dłużnika można mówić tylko wtedy jeżeli były od niego bezpośrednie wpłaty.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2015, 13:01

Bardzo dziękuję.
Anett07

Napisano: 14 lip 2015, 9:52

To ja Cię też proszę o pomoc. Czy gdzieś jest to uregulowane w tej ustawie egzekucyjnej, co sie przy wpłacie robi z tymi zaokrągleniami? Chodzi mi o sytuację, że należność w tytule miałam zaokrąglona do pełnych zlotych (2.400,10 zł), podczas gdy zadłużenie miałam mniejsze (2.400,06 zł), skarbówka ściągnęła wszystko i mam 0,04 zł nadpłaty. W drugą stronę też bywa, że zaokrąglone jest w dół:(.
Wioluś123

Napisano: 14 lip 2015, 11:18

UPEA Art. 27a
§ 5. Różnice występujące w końcowym rozliczeniu kwot uzyskanych z egzekucji, wynikające z zaokrąglenia, traktuje się odpowiednio jako kwoty należne albo umorzone z mocy prawa.
-------------------------
W tym przypadku należy przypisać do NG dodatkowo 0.04 zł tak by kwotą należną było 2400.10 zł
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x