Co robicie gdy w ZUS pokazuje, że osoba ma emeryturę, a w MF nie wyświetla dochodu?
Piszecie do Urzędu Skarbowego?
Piszecie do ZUS?
Wołacie osobę, żeby dała jakiś PIT z emerytury?
Jest jakiś problem z weryfikacjami. U mnie w SR normalnie wychodzą składki i dochody, a w BE u tej samej osoby wychodzi, że składek i dochodu brak. Dziwne. Jesteśmy na etapie wyjaśnień z sygnity.
Też mam kilka wniosków, gdzie składki są i to dość pokaźne a dochód 0. Nie wiem czy to coś z programem nie tak, bo nie wierzę, że się nie rozliczyli skoro pokazuje pit 37.
to znaczy że dochód mają ale nie rozliczył ich zus i sami też się nie rozliczyli, i nie ma ich w empatii, ale ich dochody dalej musimy liczyć.
W tej sytuacji macie 2 opcje, pisać do urzedu skarbowego, lub (co jest ponoć lepszą opcją) wezwać stronę do dostarczenia zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o dochodach i wtedy Urząd Skarbowy i tak każe im sie rozliczyc. Podstawa prawna do wezwania strony to art. 4 ust. 12 bonu i art. 23b ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych - takie zdanie ma Wardach.
tak.. mam taki przypadek ze osoba ma emeryture i dodatkowy dochód - emeryture z zagranicy wiec osoba winna sama sie rozliczyc a sie nie rozliczyła i ma to uczynic i doniec zaswiadcznie z us