becik rodzinne - nieletnia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 maja 2014, 13:26

niepełnoletnia matka X urodziła dziecko. Matka Y nieletniej córki ubiega się o bycie opiekunem prawnym wnuczki. Ojciec dziecka "uznaje dziecko" jest pełnoletni, ale w akcie urodzenia widnieje, że ojciec dziecka jest nieznany. Matka Y pobiera świadczenia rodzinne na swoją niepełnoletnią córkę X, czy mogę przyznać zasiłek rodzinny opiekunowi prawnemu na wnuczkę, skoro jest pobierany zasiłek na córkę X? córka się uczy, a w ustawie jest tylko zapis że zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli pełnoletnie dziecko lub osoba ucząca się jest uprawniona do ZR na swoje dziecko.
edyta819

Napisano: 28 maja 2014, 13:34

więc tak, na dziecko które ma własne dziecko zasiłek się nie należy świadczenia rodzinne może dostać opiekun prawny wnuczki (babcia) co do samotnego musi być ustalony ojciec więc ewentualnie sprawa o uznanie ojcostwa i znana w akcie urodzenia zupełnym.

ps. uważaj żeby nie miała zwrócić samotnego jak uznają ojca...
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW

Napisano: 28 maja 2014, 13:52

nie bardzo rozumiem z czego wynika "na dziecko które ma własne dziecko zasiłek się nie należy "? gdyby to dziecko czyli matka była osobą pełnoletnią i pobierała na swoje dziecko rodzinne to owszem.
nie bardzo rozumiem też wpis "co do samotnego musi być ustalony ojciec" z tego co wyczytałam to ustalenie ojcostwa może nastąpić gdy matka dziecka uzyska pełnoletność i zgodzi się na uznanie ojca dziecka. we wrześniu ukończy 18 lat.
edyta819

Napisano: 28 maja 2014, 13:56

Zjem Ci Chleb pisze:więc tak, na dziecko które ma własne dziecko zasiłek się nie należy świadczenia rodzinne może dostać opiekun prawny wnuczki (babcia) co do samotnego musi być ustalony ojciec więc ewentualnie sprawa o uznanie ojcostwa i znana w akcie urodzenia zupełnym.

ps. uważaj żeby nie miała zwrócić samotnego jak uznają ojca...
zapytam jak ktoś kiedyś juz na tym forum pytał : piłaś coś :) albo costy piła ???
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 14:11

to jak to w końcu będzie :?: czy matka może pobierać rodzinne na córkę i rodzinne na wnuczkę? :?: czy przysługuje też samotne :? bo przeszukałam wcześniejsze posty to jeszcze znalazłam że samotne nie przysługuje bo babcia jako opiekun prawny nie jest samotna i ma męża :lol: już mam taki mętlik :shock:
edyta819

Napisano: 28 maja 2014, 17:10

Zjem Ci Chleb pisze:na dziecko które ma własne dziecko zasiłek się nie należy
Na pełnoletnie dziecko które ma własne dziecko ;)
Zjem Ci Chleb pisze:uważaj żeby nie miała zwrócić samotnego jak uznają ojca...

Wstecz nie uznają, tylko przecież z datą wydania orzeczenia sądu, czy tam uprawomocnienia tegoż.
edyta819 pisze: czy matka może pobierać rodzinne na córkę
Jako rodzic - do uzyskania pełnoletniości przez córkę.
edyta819 pisze:rodzinne na wnuczkę?
Jako opiekun prawny - do uzyskania pełnoletniości przez córkę.
edyta819 pisze:czy przysługuje też samotne
rejczel niezbyt...
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 maja 2014, 20:13

edyta819 pisze:niepełnoletnia matka X urodziła dziecko. Matka Y nieletniej córki ubiega się o bycie opiekunem prawnym wnuczki. Ojciec dziecka "uznaje dziecko" jest pełnoletni, ale w akcie urodzenia widnieje, że ojciec dziecka jest nieznany. Matka Y pobiera świadczenia rodzinne na swoją niepełnoletnią córkę X, czy mogę przyznać zasiłek rodzinny opiekunowi prawnemu na wnuczkę, skoro jest pobierany zasiłek na córkę X? córka się uczy, a w ustawie jest tylko zapis że zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli pełnoletnie dziecko lub osoba ucząca się jest uprawniona do ZR na swoje dziecko.
jak babcia będzie opiekunem prawnym wnuka i to ona złoży na rodzinne i nie jest samotna to dodatek jej się nie należy zt. samotnego
i zr na córkę do uk. 18 rż się należy

jak złoży małoletnia to może brac samotne dopóki ojciec nie uzna dziecka
szpieg z krainy D

Napisano: 29 maja 2014, 7:35

dzięki wszystkim za pomoc ;)
edyta819

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x