Czy tak można? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 maja 2014, 13:54

Kobieta pobiera emeryturę ze względu na opiekę na niepełnosprawną córkę. Powyższe świadczenie wynosi ok 700 zł. Teraz chce zawiesić emeryturę w zUS by móc się ubiegać o świadczenie pielęgnacyjne. Czy będzie się jej należało?
Dorota0507

Napisano: 28 maja 2014, 13:55

moim zdaniem nie.
emeryture zawiesi wyplate tylko

ale prawo bedzie do niej miec.
1986

Napisano: 28 maja 2014, 13:59

ma ustalone prawo i tego juz nic, moim zdaniem, nie zmieni:) nawet jesli zrezygnuje z pobierania tej emerytury, i SP nie powinna dostac....mysle,ze przy obecnej wysokosci SP ci u gory musza zaczac glowkowac nad dalszymi zmianami dot. SP - bo w tym stanie rzeczy jak jest to po osiagnieciu wieku emerytalnego nikt nie pojdzie na emeryture:) jesli dodatkowo bedzie mozna zrezygnowac z juz ustalonego prawa do emerytury to w ogole moze byc ciekawie;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2014, 15:06

A mojej znajomej w OPS powiedziano, że może "przejść" w identycznej sytuacji na ŚP....to jak to jest?
Alicja 2

Napisano: 02 cze 2014, 10:04

Moim zdaniem i zdaniem szkolącego, nie można skutecznie zrezygnować w ZUS z renty czy emerytury. Świadczenie zostanie ty=lko zawieszone ale nie zostanie uchylone do niego prawo. A więc nie mozna przejść z renty czy emerytury na śp.
szamanka

Napisano: 02 cze 2014, 15:12

I ja też tak myślę....
Alicja 2

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x