Jestem początkująca w Ś.R. U nas w ośrodku do becikowego składa się wniosek, ksero aktu urodzenia , dowody osobiste rodziców i zaświadczenie lekarskie.Dzisiaj petent złozył wniosek o becikowe ze wszystkimi wymaganymi dokumentami ale nie miał dowodu żony. poprosiłam, żeby doniósł ale powiedział, że nie ma takiego przepisu, na podstawie którego żądam dowodu jego żony i , że nie przyniesie. Podpowiedzcie, czy ma rację a jeżeli nie to jaka jest podstawa prawna tego żeby żądać również dowodu drugiego rodzica?
u nas w ośrodku też praktykuje się, że bierze się dwa dowody osobiste, jeśli oboje rodzice mieszkają i są zameldowani na terenie mojej gminy to ok ale w przypadku, gdy jedno z nich mieszka albo jest zameldowane poza moją gminą wysyłam zapytanie, czy tam nie ubiega się o becikowe. Więc co zrobić kiedy petent nie chce przynieść dowodu małżonki - jaką zastosować podstawę prawną?
§ 2 ust3 rozporządzenia w sprawie sposobu i trybu postepowania w sprawach o świadczenia rodzinne W przypadku gdy okoliczności sprawy majace wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych wymagaja potwierdzenia innym dokumentem niż wymienione podmiot realizujacy świadczenia możę domagac sie takiego dokumentu.