Witam pani składa wniosek o becik. Mają działkę rolną hektar przel. twierdzi, ze to pod budowę i niby są tam zabudowania czy wliczam to do dochodu, maż miał działalność teraz już jej nie ma pracuje w słuzbie czy dochód z działalności muszę utracić i uzysk za ostatni miesiąc 2016 czy pierwszy przepracowany jeszcze w 2015.CO w przypadku słuzby kandydackiej jak jest na szkole np w policji.Poradzcie proszę kolejna nowa sprawa.
1. Działkę liczysz
2. Jak wyrejestrował działalność to nie liczysz jak zawiesił to liczysz
3. Jeśli podczas tej służby zawarł stosunek pracy to dochód liczysz
ok dzieki a co w przypadku art.3 ust. 23 pkt f ,, utrata dochodu-wyrejestrowaniem pozarolniczej działalności gospodarczej lub zawieszeniem jej wykonywania w rozumieniu art 14 ust 1. z dnia 2 lipca 2004 o swobodzie działalności gospodarczej
ale o jakim pzypadku mowisz? masz na mysli,ze czasami zawieszenie dzialalnosci tez moze byc utrata dochodu ? owszem moze, ale tylko jesli jest w zwiazklu z tym artykulem,ktory podalas o swobodzie dzialalnosci wiesz co ten art mowi ?
nie no wnikac to musisz:) jesli ktos zaweisil dzialanosc w zwiazku z opieka nad dzieckiem do lat 5 (czyli ten art. 14a ust. 1d ustawy o swobodzie dzialanosci) to taki ktos ma utrate dochodu , mimo ze dzialalnosci nie wyrejestrowal a tylko zawiesil i wtedy nie nalezy ,mu liczyc dochodu z tej dzialalnosci
kb dziękuję bardzo za fachową odpowiedź. Może pomożesz mi z jeszcze z jedna sprawą. Pani jest zatrudniona w tej samej firmie od 2014 zachodzi w ciążę i idzie potem na macierzyński w 2014. W pażdzierniku 2015 (na początku) składa wniosek o zr, decyzja wydana przez poprzedniczkę w listopadzie, w pażdzierniku 2015 również wraca po macierzyńskim do pracy. Dochód z macierzyńskiego był niższy niż obecnie po powrocie do pracy. Czy taka osoba musiała zgłaszać że wróciła po macierzyńskim do pracy i przedstawiać nowy dochód od pracodawcy. (jeżeli tak to za który miesiąc)i w którym powinna go dostarczyć, jeżeli tak to przeliczam na now0. Czy nic z tym nie robie jeżeli to jest ten sam pracodawca. Proszę bardzo podpowiedz.Wiem,że nie zgłłaszała trgo popredniczce bo dziś pani chciała skorzystać z okresówk PS ,i i wyszły takie kwiatki że już pracuje od jakiegoś czasu
Witam pomóżcie bo mam watpliwości. Pani składa wniosek tylko o becik, nigdy nie korzystała, za 2014 bez dochodu ,mąż ma utratę . Pani rodzi dziecko w 2015 i po narodzinach otwiera działalnośc.Jaki dochód licze w dniu składania wniosku za lipec 2015 po przepracowanym miesiącu( ale to chyba dotyczy tylko w czasie pobierania rodzinnego), czy ostatni przepracowany miesiąc 2016.Poradźcie bo mam problem.
rozpocxecie dzialalnosci gospodarczej jest dochodem uzyskanym - czyli uzysk to dzien rozpoczecia tej dzialalnosci, ustalajac prawo do swiadczen rodzinnych w takiej sytuacji nalezy doliczyc do dochodu tej osoby dochod z drugiego miesiaca po tym uzysku...zawsze tak:) i neiwazne czy w tamtym czasie pobierala rodzinne czy nie pobierala...ustalajac teraz jej dochod liczysz dochod z tej dzialalnosci jaki otrzymala za drugi miesiac od rozpoczecia dzialalnosci - jesli dzialalnosc rozpoczeta w czerwcu 2015 to dochod za lipiec 2015 (oczywiscie jesli nadal jest osiagany)