zwróciłam się o zasiłek rodzinny,oraz 500 plus moja sytuacja wygląda tak: mam jedno dziecko,rozwód studiuję,alimenty 500 zl stypendium 450, niestety alimenty nie są mi płacone,pani z opieki powiedziała że mi się nic nie należy do czasu gdy komornik nie przeprowadzi egzekucji i nie bede miec decyzji od niego
nie wierze,ze tak ci powiedziano:) poza tym o 500 plus to jeszcze nie moglas sie zwrocic, bo wnioski na to przyjmowane beda dopiero od 1 kwietnia...a zasilek rodzinny przy takich dochodach jak podajesz (nawet liczac alimenty, ktorych nie dostajesz, a moze wcale ich nie nalezy liczyc) )to z pewnoscia by ci przyslugiwal...gdybys miala zaswiadczenie od komornika o bezskutecznej egzekucji to przyslugiwalby ci rowniez fundusz alimentacyjny...
Niestety to jest prawda,nic nie zmyślam,piszę ponieważ nie wiem czy mogę się starać ,z opieki powiedziano że te trzy sprawy czyli zasiłek rodzinny 500 plus zależą od zaświadczenia od komornika jesli tego nie mam nic nie dostane
jesli masz zasadzone alimenty to nic nie musisz od komornika miec, jesli byly zasadzone juz w 2014 roku to ewentualnie moga ci je liczyc do dochodu, ale nawet je liczac plus stypendium socjalne z uczelni - tez za 2014 rok - to i tak spelniasz kryteria do tego zeby dostac wszystko i rodzinne i 500+
a tak na marginesie jesli nie dostajesz alimentow to wniosek o egzekucje do komornika powinnas zlozyc - wtedy po 2 miesiacach bezskutecznosci bedziesz mogla dostac rozwniez fundusz alimentacyjny