Becikowe-czy na pewno my płacimy? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 06 sty 2009, 15:07

A jak mają akt urodzenia włoski - to co
~MARTA

Napisano: 06 sty 2009, 15:09

do Agata a gdybyś ty pojechala do rodziny np do niemiec to myslisz zeby ci cos tam na dziecko wypłacili? oni tu nie zamieszkują
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2009, 11:18

napewno się nie należy jeden z rodziców musi mieszkać w polsce
~wk

Napisano: 08 sty 2009, 13:40

Moim zdaniem nie przyznajemy, ale jak to udowodnić ? Pojęcia nie mam ! Niby pod koordynacje becikowe nie podlega, co nie znaczy że my MUSIMY przyznać.

Lecz kto ma rozstrzygnąć (jeśli nie ROPS, który musi znać przepisy UE i EOG ). Po zmianach, od stycznia :
,, Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jezeli członkowi rodziny przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowia inaczej \"

~Al_Mar

Napisano: 08 sty 2009, 13:51

Czy to znaczy, że znów podlega koordynacji jednorazowa?
~aga

Napisano: 12 sty 2009, 17:01

oczywiście ze becik nie p[odlega koordynacj!!!!!!!!!!! i to chyba od lipca 2008 jak sie nie myle!!!! nic im nie mozna \"zrocic\" musisz wyplacic i tyle... maja do tego prawo
~xxx

Napisano: 12 sty 2009, 20:41

a jak rodzice maja udokumentowac że nie otrzymali za granica becikowego?
~basia

Napisano: 13 sty 2009, 13:48

Nie mają. Powiedzieli na gębę ( mieszkają 1 rok w Islandii). Ja byłem za odmową . Kolega - za przyznaniem. SKO -na pytanie nasze, wyraziło opinię,że nie widzi podstaw odmowy. ROPS - zbronił wysyłać do nich. Napisałemz tego notatyke . Wypłaciliśmy. Kierownik był tez - za.
~Al_Mar

Napisano: 14 sty 2009, 0:08

pisze oświadczenie że na chwile obecną mieszka w Polsce i mam czarne na białym oni nie kłamia ja mam czystki
~Agata

Napisano: 14 sty 2009, 13:39

Agatko nie stosujesz nowelizacji ustawy? Myślę, że jak tam mieszkają to mogą być uprawnieni tam do świadczeń. Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jeżeli członkowi rodziny przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka.
~Niuśka

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x