witam.
miesiąc temu 31.lipca 2013r. urodziłam dziecko. mam 17 lat - ojciec dziecka jest pełnoletni.dziecko nosi moje nazwisko. mam pytanie czy przysługuje mi becikowe i jakie dokumenty muszę złożyć?
należy sie i becikowe i zasiłek rodzinny. U nas z wnioskiem w imieniu nieletniej występuje przedstawiciel ustawowy czyli matka nieletniej (babcia dziecka). Dokumenty: zaświadczenie lekarskie że była opieka lekarza do 10 tyg ciązy, akt urodzenia dziecka - zupełny, oświadczenie matki nieletniej że nieletnia nie miała dochodu w roku 2012 (chyba że jakies miała - to oświadcza ile)
Możesz również wystąpić o becikowe sama, za zgodą przedstawiciela ustawowego.
Rozumiem też, że dziecko ma opiekuna prawnego, ponieważ ty jako nieletnia, nie możesz sprawować prawnej opieki nad dzieckiem, czyli np. iść do przychodni itp.
Jeśli sami o to nie zadbacie, zgłosi to jakaś instytucja np. szpital, warto więc, żebyście już to załatwiali.
do~ OPS
jeżeli matka jest nieletnia to jej dziecko nie może mieć ojca w akcie urodzenia (chyba ,że ustalony sądownie.)Dopiero jak mamusia ukończy 18 lat to tatuś będzie mógł w USC uznać dziecko.