becikowe dla opiekuna prawnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 lip 2014, 10:53

Matka jest opiekunem prawnym dziecka swojej niepełnoletniej córki. Jaki skład rodziny i czyj dochód brać pod uwagę?
iw@s

Napisano: 22 lip 2014, 11:42

opiekun i dziecko, dochody tylko dziecka czyli pewnie zero.
ponia

Napisano: 09 wrz 2014, 8:59

czy opiekun prawny musi nam pokazać oryginał wyroku o przysposobieniu?
11Inga

Napisano: 11 wrz 2014, 13:18

11Inga pisze:czy opiekun prawny musi nam pokazać oryginał wyroku o przysposobieniu?
Nie bądźmy pewexami, Opieka prawna i przysposobienie to dwie różne instytucje. Przy przysposobieniu musi być dostarczony prawomocny wyrok.
iw@s pisze:Matka jest opiekunem prawnym dziecka swojej niepełnoletniej córki. Jaki skład rodziny i czyj dochód brać pod uwagę?
Tylko dziecko i jego dochód.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 wrz 2014, 10:41

Tak wiem, pomyliło mi się bo nasz program nie ma opcji przysposobienia i musimy wpisywać opiekun prawny.
Pan nie chce pokazać wyroku i przysposobienie i co teraz? przyniósł zaświadczenie że postanowienie jest prawomocne.
11Inga

Napisano: 12 wrz 2014, 10:52

11Inga pisze:Tak wiem, pomyliło mi się bo nasz program nie ma opcji przysposobienia i musimy wpisywać opiekun prawny.
Pan nie chce pokazać wyroku i przysposobienie i co teraz? przyniósł zaświadczenie że postanowienie jest prawomocne.
To co Pan chce lub czego nie chce nie ma w tym momencie znaczenia. Wczoraj w jakimś innym wątku o tym pisałem.

§ 2 ust. 2 pkt 12 w zw. z § 5 ust. 2 pkt. 1 rozporządzenia nie pozostawiają miejsca na wątpliwości:
musi być prawomocny wyrok.

Jeśli Pan nie złożył wymaganego przez USTAWĘ i ROZPORZĄDZENIE dokumentu, to znaczy że wniosek jest niekompletny. Wystosowujesz do Pana wezwanie z art. 24a ust.2 w związku z § 2 ust. 2 pkt 12 w zw. z § 5 ust. 2 pkt. 1 rozporządzenia pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia.

Pan nie ma obowiązku pokazywać Ci wyroku, tak jak nie ma obowiązku ubiegać się o becikowe. Ale skoro jednak uznał, że chce wyciągnąć rękę po 1000 zł, to niech zastosuje sie do przepisów obowiązujacyh w tej materii.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x