Zasiłek i dodatki przy separacji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 lip 2014, 11:49

Witam, nie jestem pracownikiem socjalnym, ale zwracam sie z prośbą o pomoc/informację odnośnie mojej sytuacji.
Otóż w sierpniu będę składać o separację z mężem, rozdzielność majątkową i alimenty. Do tej pory pobierałam zasiłki rodzinne na dzieci + dodatki (na wychowawczym). Wtedy przy składaniu wniosków dochód męża był brany pod uwagę, natomiast jak to będzie teraz w przypadku kiedy notarialnie (nie sądowo) będziemy osobno? czy jego dochody nadal będą brane pod uwagę w kolejnym roku zasiłkowym jak pójdę składać papiery? Czy tylko moje tzn alimenty bo jednak przez okres roku 2013 z jakiego się rozliczam byliśmy razem, w ciągu roku 2014 do tego sierpnia też tworzylismy razem gospodarstwo domowe. No i jak się ma mieszkanie razem do tego - mąż się wyprowadzi, ale nie nastanie to w ciągu kilku dni tylko stopniowo - czy zatem czekają nas jakieś kontrole by to sprawdzić i czy to że jeszcze przez jakiś czas jesteśmy zmuszeni "być razem" ma wpływ na przydzielenie swiadczen?
Moniaa

Napisano: 22 lip 2014, 11:58

zeby nie brac pod uwagę dochodów mężą musisz byc rozwiedziona lub musi byc prawomocny wyrok sądu o separacji. to ze sobie "cos tam" u notariusza podpiszecie niestety nie ma znaczenia. zadna kontrola tego nie sprawdza, krotko mowiaac liczy sie to co masz w dokumentach, jezeli dalej bedziesz mężatką, bez separacji sądowej ( bez wzgledu na to czy mieszkasz z mężem czy nie) męża trzeba wpisac do skladu rodziny i dac jego dochody.
janko

Napisano: 22 lip 2014, 12:06

janko pisze:zeby nie brac pod uwagę dochodów mężą musisz byc rozwiedziona lub musi byc prawomocny wyrok sądu o separacji. to ze sobie "cos tam" u notariusza podpiszecie niestety nie ma znaczenia. zadna kontrola tego nie sprawdza, krotko mowiaac liczy sie to co masz w dokumentach, jezeli dalej bedziesz mężatką, bez separacji sądowej ( bez wzgledu na to czy mieszkasz z mężem czy nie) męża trzeba wpisac do skladu rodziny i dac jego dochody.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)
Moniaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x