becikowe dla osób samotnych - Świadczenia rodzinne

Strona 15 z 21    [ Posty: 202 ]

Napisano: 27 lut 2014, 11:13

moim zdaniem osoba wychowuje dziecko samotnie jeśli drugi z rodziców nieżyje, ojciec dziecka jest nieznany, lub np. ma ograniczone prawa do dziecka. To , że nie zamieszują razem nie ma znaczenia bo oboje mają do tego dziecka prawa i obowiązki. W potocznym znaczeniu matka wychowyje to dziecko sama ale nie jest w stanie sama ograniczyć ojcu jakichkolwiek praw czy zwolnić z obowiązków. Dlatego w sęsie prawnym wychowują to dziecko oboje niezależnie od tego jak w praktyce to robią.
Co do stanowiska ministerstwa to nie mają one żadnej mocy prawnej i podobno są wroki sądów w podobnych sprawach gdzie sąd nie brał po uwagę takich interpretacji.
Ale to jest moje zdanie i proszę się zaraz nie gorszyć, niech każdy robi jak uważa, wymieniamy tylko swoje zdania
~mms

Napisano: 27 lut 2014, 11:15

Powiedz samotnej matce z trójką dzieci gdzie ojciec poszedł w długą, że wychowuje dzieci wspólnie z ich ojcem :)
~ludek

Napisano: 27 lut 2014, 11:34

zdania na ten temat jak widac są różne, ja twierdze, że ojca wpisujemy, Wy nie.. i ok

Powiedz samotnej matce z trójką dzieci gdzie ojciec poszedł w długą, że wychowuje dzieci wspólnie z ich ojcem :)
powiem- do rodzinnego, zasadz pani alimenty albo skladaj z chlopem
do beciku - sorry dziecko wspolne, jego tez bierzemy
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 11:53

@ania
Z uwagi na dobro Twoich klientów, życzę Ci tego upartego i zaciekłego klienta bardzo szybko.
A co zrobisz jeśli matka odmówi wpisania ojca do składu rodziny z uwagi na fakt, że jest osobą samotnie wychowującą dziecko w rozumieniu ustawy.
Żeby nie było wątpliwości, robi to już po Twoim wezwaniu do, jak rozumiem, poprawienia wniosku i uzupełnienie dokumentacji. Zaszalejmy, oświadczenie pod odpowiedzialnością karną do protokołu.
Pozostawiasz wniosek bez rozpatrzenia? Uważaj na skargę na bezczynność organu. Od razu będziesz miała stanowisko sądu.
Odmawiasz? Wskaż mi podstawę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 12:12

skoro nie weryfikujemy ojca to nie sprawdzamy też czy nie złożył w innym ośrodku o becik
~anka

Napisano: 27 lut 2014, 12:23

\'to nie sprawdzamy też czy nie złożył w innym ośrodku o becik \'

A jak to sprawdzacie, nawet jak mielibyście sprawdzać? ;)

\'osoba wychowuje dziecko samotnie jeśli drugi z rodziców nieżyje, ojciec dziecka jest nieznany, lub np. ma ograniczone prawa do dziecka.\'

No właśnie wy mieszacie ustawową definicję osoby samotnej z uprawnieniami do dodatku z tyt. samotnego wych. dziecka i do tego jeszcze wrzucanie kryteria z art.7 które odnoszą się tylko i wyłącznie do zasiłku rodzinnego. :) Stąd błędne wnioski.
~Iks

Napisano: 27 lut 2014, 12:25

można wydać decyzje odmowną (podstawa np. nie wyczerpuje art. 3 ust 17a i dodać 3 ust 16) niech się odwoła i niech się marwi SKO, po co się tak przejmować
~mms

Napisano: 27 lut 2014, 12:27

@ania
Ja nadal jestem ciekaw Twojego pomysłu na rozwiązanie opisanego przeze mnie casusu.

@anka
nikt nie napisał, że go nie weryfikujemy. Właśnie weryfikujemy i w oparciu o to czy matka wychowuje dziecko z nim czy nie ustalamy skład rodziny.

Jeśli będziesz w posiadaniu danych ojca, nie wiem, bo strona poda Ci gdzie mieszka właśnie potwierdzając że to drugi koniec Polski a dziecko jest owocem jednonocnej przygody na wakacjach, to możesz go poddać weryfikacji pod kątem złożenia wniosku w drugim organie.
Jeśli natomiast matka Ci nie wskaże adresu ojca - a nie musi go nawet znać (adresu, nie ojca) - przecież właśnie deklaruje Ci że nie wychowuje dziecka razem z nim, to siłą rzeczy niczego nie zweryfikujesz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 12:30

@mms
decyzja jest rozstrzygnięciem merytorycznym. Spełnia przesłanki - dostaje
nie spełnia - nie dostaje
Ty mówisz - nie ustaliłem czy spełnia przesłanki- nie dostaje.
Decyzja do ponownego rozpatrzenia na bank. Albo i nie, tylko przyznanie przez SKO.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 12:40

Zmienią ustawę i powiedzą, że becikowe nie jest świadczeniem rodzinnym to będę inaczej myślał. Na interpretacji się nie oprę. Jest dziecko to jest i ojciec z jego prawami i obowiązkami.
~west

Strona 15 z 21    [ Posty: 202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x