\"art. 3 pkt 16 rodzina - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, RODZICÓW DZIECI itd. (...)
Chyba jasne, że matke i ojca trzeba wpisać czy to się komuś podoba czy nie. i brać jego dochody! \"
Czy ten art. należy stosowac bezwzględnie czyli również w rodzinnym, czy tylko przy becikowym? Bo jeśli przy rodzinnym również to stan cywilny nie ma żadnego znaczenia? Panna, mężatka, rozwódka - i tak wpisuje ojca i tak?
art. 3 pkt 16 uśr - rodzina - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców itd.
niebo - nie to co trzeba podkreśliłaś kapitalikami - ODPOWIEDNIO jest istotne.
2) Tylko przy zasiłku rodzinnym jest dodatkowa przesłanka do spełnienia dla osób samotnych. Przy becikowym jej nie ma. Więc wracasz do tego odpowiednio.
Swoją droga, ja byłem na szkoleniu z osławionym B.M., na którym zastrzegał, żeby zwrócić uwagę na to, że 7 ust. 5 dotyczy tylko rodzinnego. Może przemyślał.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
tak,tylko smutne w tym wszystkim jest to,ze akurat te instrukcje z MPiPS, ktore maja sens i odzwierciedlenie w ustawie to akurat powoduja jakis odruch wymiotny u niektorych i wtedy im sie przypomina,ze interpretacje ministerstwa nie stanowia prawa, natomiast te bez pokrycia w ustawie na zasadzie tak bo tak bo to ustawodawca mial na mysli tylko zapomnial napisac w ustawie- szybko przekonuja,ze taka interpretacja jest wlasciwa i jedynie sluszna;-)
to druga sprawa ;/
jak przyznam becik, nie dopilnuje zeby babeczka wpisala mi ojca swojego dziecka, nie wlicze go do dochodu a potem okaze sie, ze wyjasnienia bylo, ale nie ma i nalezy odniesc sie do ustawy to kto ten 1000 zwroci??