becikowe dla rodziny zastępczej???? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 maja 2009, 16:36

mam dylemat czy becikowe moge przyznać na dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej???
babcia tworzy rodzine zastępczą dla swojej wnuczki-musiała tak postąpić ponieważ jej córka, a matka dziecka jest niepełnoletnia, a ojciec dziecka nieznany!!
teraz nie wiem czy moge przyznać becikowe na dziecko w rodzinie zastępczej????
pomóżcie!!!
~mila

Napisano: 14 maja 2009, 16:39

Babcia jako rodzina zastępcza na pewno jest opiekunem prawnym dziecka. Zapytaj czy ma dokument z sądu.
~Krycha

Napisano: 15 maja 2009, 10:11

jest opiekunem prawnym!!
I wiem że opiekunowi prawnemu przysługuje becikowe, jednak w jednym czasie stała się opiekunem prawnym i rodziną zastępczą!!
Jeżeli chodzi o np. rodzinny i m.in. dodatek z tytułu urodzenia dziecka to nie przysługuje (bo rodzina zastępcza), ale czy te przepisy tak samo stosować do becikowego i uznać że skoro w jednym czasie jest ustanowiona opieka prawna i r.zastępcza to becikowe też nie przysługuje???????????
Czy nie stosować tych przepisów do jednorazowej zapomogi-uznać że jest opieka prawna - i przyznać becikowe!!!???????
~kasieńka

Napisano: 15 maja 2009, 10:51

Przyznałabym becik. W ustawie nie ma zapisu że becik nie przysługuje rodzinie zastępczej. Babcia jest opiekunem prawnym a opiekunowi becik przysługuje.
~Krycha

Napisano: 19 maja 2009, 0:11

Oczywiście,że przyznać!!!!!
~xyz

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x