becikowe dziecko urodzone w holandii - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 17 lut 2015, 12:56

kobieta urodziła dziecko w holandii ma zaświadczenie wystawione przez polskiego lekarza że od 9 tygodnia była pod kontrolą i wpisany pierwszy trymestr :) a drugie zaświadczenie na polskim druku wypełnione przez lekarza w holandii i pieczątka tego lekarza że była w drugim i trzecim trymestrze udzielone świadczenie zdrowotne ;
czy ja mogę coś takiego uznać ? chyba powinna to jednak przetlumaczyć przez tłumacza pieczątkę bo ja nie wiem co to za lekarz dopiero o tym pomyślałam
ja :)

Napisano: 17 lut 2015, 12:58

1. polski akt urodzenia;
2. kobieta idzie z tym zaświadczeniem do polskiego lekarza i prosi go o wypełnienie (nie może by wypełnione przez lekarza z zagranicy, nie może by tłumaczone).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2015, 13:23

dzięki za podpowiedź

Napisano: 17 lut 2015, 14:07

Elmer pisze:1. polski akt urodzenia;
2. kobieta idzie z tym zaświadczeniem do polskiego lekarza i prosi go o wypełnienie (nie może by wypełnione przez lekarza z zagranicy, nie może by tłumaczone).
Podaj Elmer przepis ktory mowi ze lekarz z zagranicy nie moze wystawić takiego zaswiadczenia na polskim druku ??
kolarz1983
Stażysta
Od: 12 sty 2015, 16:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2015, 15:08

hmm :)

Napisano: 17 lut 2015, 15:09

kolarz1983 pisze:
Elmer pisze:1. polski akt urodzenia;
Podaj Elmer przepis ktory mowi ze lekarz z zagranicy nie moze wystawić takiego zaswiadczenia na polskim druku ??
a masz pewność, że to lekarz :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2015, 15:13

https://www.imp.lodz.pl/upload/bibliotek ... ekarza.pdf
art. 5, 5a, 5b i 5c
musi byc uznany za lekarza w Polsce.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2015, 15:57

bzdura !!!!! gdyby intencja ustawowadawcy był warunek o polskim lekarzu to na zaswiadczeniu lekarskim byloby napisane "..pozostawanie kobiety pod opieką medyczną polskiego lekarza"
Nikt w Polsce nie moze mi narzucic gdzie mam sie leczyc, kobiety w ciąży mogą leczyć się u lekarzy za granicą, a jesli takowy lekarz wypelni wzor naszego zaswiadczenia to nie mamy podstaw by to negowac.
kolarz1983
Stażysta
Od: 12 sty 2015, 16:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2015, 16:05

stare, ale:
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... m-dziecka/

1. Uznaje się, że przedstawienie przez zainteresowaną przedmiotowej dokumentacji medycznej, w wiarygodnym tłumaczeniu na język polski – lekarzowi w kraju, upoważnia tego lekarza do wydania zaświadczenia uprawniającego do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka.
2. Każdy lekarz, do którego zgłosi się kobieta w ciąży bez względu na specjalizację, który na podstawie dostępnej dokumentacji potwierdzającej pozostawanie kobiety w ciąży pod opieką lekarską (może to być m.in. karta przebiegu ciąży, dokumentacja medyczna znajdująca się w placówce opieki zdrowotnej, w której zarejestrowana jest kobieta, bądź dokumentacja medyczna przedstawiona przez ciężarną, która przebywała w innej części kraju lub za granicą) może potwierdzić wykonanie badań przez lekarza ginekologa.
3. Opieka medyczna może być sprawowana zarówno przez lekarzy wykonujących zawód w zakładach opieki zdrowotnej, w ramach grupowej praktyki lekarskiej, jak i indywidualnej praktyki lub indywidualnej specjalistycznej praktyki lekarskiej, niezależnie od tego, kto finansuje wykonanie świadczenia zdrowotnego.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2015, 16:11

Przyznaj becik.
Nie ma nakazu że to polski lekarz ma być
*Ilona

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU