Proszę przemyślcie to ze mną, gdyż nie wiem czy dobrze myślę.
Art. 5 ust. 4 c ustawy o świadczeniach rodzinnych dodany przez art. 6 pkt 2 lit. a ustawy z dnia 7 lipca 2017 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z systemami wsparcia rodzin (Dz.U.2017 poz. 1428) stanowi, że "Przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej i dochodu z tytułu wyrejestrowania lub rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli członek rodziny, osoba ucząca się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego utracili dochód z tych tytułów i w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia utraty dochodu, uzyskali dochód u tego samego pracodawcy lub zleceniodawcy, lub zamawiającego dzieło lub ponownie rozpoczęli pozarolniczą działalność gospodarczą."
Natomiast w art. 15b ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych napisane jest, że przepisy art. 5 ust.4-4b, 7 i 9 stosuje się odpowiednio.
Zatem czy dobrze myślę, że art. 5 ust. 4c nie znajduje zastosowania do becikowego?
Mam wniosek na becik gdzie w 2015r. osoba pracowała od 1 września 2015r. do 31 grudnia 2015r. a następnie u tego samego pracodawcy od 1 lutego 2016r. do nadal. Jeżeli dobrze myślę to art. 5 ust. 4 c nie ma do tego wniosku zastosowania zatem dochód z roku 2015 do utraty + uzysk za III 2016r. Myślicie tak jak ja?