Proszę przemyślcie to ze mną, gdyż nie wiem czy dobrze myślę.
Art. 5 ust. 4 c ustawy o świadczeniach rodzinnych dodany przez art. 6 pkt 2 lit. a ustawy z dnia 7 lipca 2017 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z systemami wsparcia rodzin (Dz.U.2017 poz. 1428) stanowi, że "Przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej i dochodu z tytułu wyrejestrowania lub rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli członek rodziny, osoba ucząca się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego utracili dochód z tych tytułów i w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia utraty dochodu, uzyskali dochód u tego samego pracodawcy lub zleceniodawcy, lub zamawiającego dzieło lub ponownie rozpoczęli pozarolniczą działalność gospodarczą."
Natomiast w art. 15b ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych napisane jest, że przepisy art. 5 ust.4-4b, 7 i 9 stosuje się odpowiednio.
Zatem czy dobrze myślę, że art. 5 ust. 4c nie znajduje zastosowania do becikowego?
Mam wniosek na becik gdzie w 2015r. osoba pracowała od 1 września 2015r. do 31 grudnia 2015r. a następnie u tego samego pracodawcy od 1 lutego 2016r. do nadal. Jeżeli dobrze myślę to art. 5 ust. 4 c nie ma do tego wniosku zastosowania zatem dochód z roku 2015 do utraty + uzysk za III 2016r. Myślicie tak jak ja?
Becikowe od 1 sierpnia - raz jeszcze
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR, FA, 500+
- Kontakt:
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Becikowe od 1 sierpnia - raz jeszcze
Art. 5.4c do becikowego nie ma zastosowania
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR, FA, 500+
- Kontakt:
Re: Becikowe od 1 sierpnia - raz jeszcze
Bardzo dziękuję. Tak mi się też wydawało.
Oprócz Becikowe od 1 sierpnia - raz jeszcze - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Mazurkiewicz z 23 VIII - ulga i gospodarstwo
samotna czy przysługuj zr -stary okres
czy wolacie zaświadzceń z innej gminy
wnioksi swiadzczenie rodzicielskie i zasiłek rodzinny
Macierzyński - wychowawczy HELP!!!
wysyłacie o koordynację przy becikowym?
zasilek pielegnacyjny rozporzadzenie
stypendium dla dziecka w zerówce
odwieczny temat - uzyskanie zasłku z PUP, zasiłku po ustaniu
czy wójt moze podpisac decyzje ze ŚR
becik - koordynacja od 1 sierpnia 2017
Rodzicielskie w zamian za mniejszy macierzyński
umowy dwustronne jakie kraje, jakie dokumenty?
samotne wychowywanie ,pomóżcie
specjalny zasiłek opiekuńczy
decyzaj zasiłek pielęgnacyjny -Tom