Becikowe - opiekun prawny i uznanie ojcostwa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 kwie 2015, 7:03

mam sytuację w której nieletnia matka urodziła dziecko. Ojciec dziecka wystąpił do sądu z wnioskiem o ustanowienie go opiekunem prawnym nad małoletnim dzieckiem. Następnie oświadczył przed sądem, że uznaje ojcostwo i na podstawie tego oświadczenia został wpisany w akt urodzenia jako ojciec dziecka. Niestety wniosek na becikowe złożył po tym jak dziecko ukończyło roczek i czy w tym przypadku powinienem go traktować jako opiekuna prawnego i obowiązuje go termin złożenia wniosku na becikowe 12 miesięcy od ustanowienia go opiekunem prawnym czy jak rodzica dziecka czyli do ukończenia przez dziecko 1 roku życia?
senseye
Praktykant
Od: 05 maja 2014, 8:54
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2015, 7:17

dodam jeszcze, że ojciec został ustanowiony opiekunem prawnym 4 miesiące po urodzeniu dziecka a uznanie ojcostwa odbyło się parę dni później więc miał sporo czasu na to żeby złożyć wniosek o becikowe w terminie obowiązującym rodziców dziecka czyli do ukończenia przez dziecko 1 roku życia.
senseye
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2015, 19:52

jak dla mnie trzeba ustalić kolejność stanu prawnego, najpierw ojciec dziecka zostal opiekunem prawnym zatem od dnia jego ustanowienia ma 1 rok do zlozenia wniosku o beciokowe, bez jego dochód bez matki dziecka w skladzie rodziny
lalalalala

Napisano: 13 kwie 2015, 10:57

a dlaczego matka dziecka nie powinna być w składzie rodziny? Myślałem, że w składzie powinna być tylko nie powinienem brać jej dochodów bo jest nieletnia.
senseye
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 14:14

senseye pisze:a dlaczego matka dziecka nie powinna być w składzie rodziny? Myślałem, że w składzie powinna być tylko nie powinienem brać jej dochodów bo jest nieletnia.
Bo w tym przypadku swiadczenie przysluguje opiekunowi prawnemu ktory jest z dzueckiem tylko w skladzie rodziny
Fsat

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x