becikowe - proste pytanie o datę 01.11
becikowe - proste pytanie o datę 01.11
Czy zaświadczenia o opiece medycznej od 10 tc muszą być da wniosków o becikowe składanych po 01.11 czy może dla ciąż których 10 tc przypada po 01.11?
Re: becikowe - proste pytanie o datę 01.11
wnioski składane od 1.11. już muszą mieć zaświadczenia
Wzor zasw znalazlam na stronie ministerstwa 
https://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 042009.pdf
Jednoczesnie znalazlam artykuly (bodajze tak pisze wprost) mowiace iz:
Skoro ustawa zaczyna obowiazywac od 1.11.09 to obejmuje ona kobiety, ktorych 10 tydzien ciazy przypada od 1.11.09
Kobiety, ktore zaszly w ciaze wczesniej nie moge byc objete chyba ta ustawa, bo przeciez prawo nie dziala wstecz...

https://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 042009.pdf
Jednoczesnie znalazlam artykuly (bodajze tak pisze wprost) mowiace iz:
Skoro ustawa zaczyna obowiazywac od 1.11.09 to obejmuje ona kobiety, ktorych 10 tydzien ciazy przypada od 1.11.09
Kobiety, ktore zaszly w ciaze wczesniej nie moge byc objete chyba ta ustawa, bo przeciez prawo nie dziala wstecz...
\"Tak więc - jak wyjaśnia resort pracy - kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po dniu 31 października 2009 r. będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października 2009 r. będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku. Nie będzie ona mogła bowiem dokumentować pozostawania pod określoną formą opieki medycznej od 10. tygodnia ciąży, skoro dopiero od 1 listopada 2009 r. wejdą w życie przepisy określające te formy opieki medycznej, a przepisy ustawy wymagają pozostawania pod taką opieką od 10. tygodnia ciąży.\"
niech mi ktoś to wytłumaczy bo mi się wydaje że już od 01.11.2009 muszą przedkładać te zaświadczenia. Moim zdaniem to jakaś dziwna interpretacja
a mnie już nic zdziwi odnośnie świadczeń rodzinnych buuuu
uważam, że becikowe złożone po 1.11 musi mieć to zaświadczenie, nie spotkałam się z tą interpretacją
w dodatku od lekarza który ma uwowę z NFZ
Oprócz becikowe - proste pytanie o datę 01.11 - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
decyzja wygaszajaca-ktos ma
becikowe - czy wypłacić
becikowe
jak poprawnie policzyć odsetki
czy wcześniej pobrał ktoś \"becikowe\"?
za okres czy w okresie
nieletnia urodziła
dodat. urodzenie i becikowe
dylemat
jesli strona odda kasę, zanim zdązymy wszczac procedure?
ojciec pełnoletni a matka nie
obcokrajowcy>??/
dziecko urodzone za granicą
Odsetki
zaświadczenia do becika po 1 .11.09r.
nienależnie wypłacone