Bez rozpatrzenia a odpowiedź strony, co dalej? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 lut 2023, 10:33

Mam takiego "niemieszkającego", nie stawił sie na wezwanie do wyjaśnień (bo w w ceebie i meldunku inny adres niz na wniosku, brak deklaracji śmieciowej, wzywałam wszystkich wtedy), termin minął mimo odebrania listu, pozostawiłam wniosek bez rozpatrzenia (z art 24a i 25 ustawy o ś.r.), zawiadomiłam go o tym pisemnie, teraz wpływa mi pismo ze on się nie zgadza, i nie ma potrzeby nic wyjaśniać bo deklaracje śmieciowe i adresy nie maja nic wspólnego z dw itd itd i generalnie zima tu nie mieszka bo go nie stać na opał. A i jeszcze ze mam sobie sprawdzić ze płaci podatki i rachunki za prąd i wodę. Co powinnam z tym pismem zrobić? Zupełnie nic i olac? odpisać cos? wysłać gdzieś dalej typu sko?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 27 lut 2023, 19:37

Ja odpisałabym. W piśmie napisałabym, że dostał wezwanie, które zostało doręczone skutecznie. W wezwaniu miał termin na wyjaśnienie sprawy i pouczenie, że nie zastosowanie się do wezwania spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia. Termin składania wniosków już minął. Jak nie odpiszesz to facet może zlozyć skargę na bezczynność organu.
Basia49
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 12:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 28 lut 2023, 8:03

Zacząć trzeba od tego do kogo zostało zaadresowane pismo. Jak na OPS to mu odpowiadasz a jak na SKO to wysyłasz do nich z dokumentami.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 28 lut 2023, 8:59

Basia49 pisze:Ja odpisałabym. W piśmie napisałabym, że dostał wezwanie, które zostało doręczone skutecznie. W wezwaniu miał termin na wyjaśnienie sprawy i pouczenie, że nie zastosowanie się do wezwania spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia. Termin składania wniosków już minął. Jak nie odpiszesz to facet może zlozyć skargę na bezczynność organu.
Do nas skierowane. Wszystko to co piszesz było napisane w zawiadomieniu ze bez rozpatrzenia o tak dziwnie mu znów o chwile to samo pisa i za chwile pewnie znów bo raczej odpowie. Kiero mówi żeby nic bo ani to wniosek ani podanie ani odwołanie. Właściwie to jakieś wyjaśnienia aroganckie ale znacznie po terminie,
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 16 mar 2023, 16:56

My pisaliśmy im takie pismo, w kórym wyjaśnialiśmy jak przebiegł proces weryfikacji wniosku. Poza tym w ustawie masz napisane na jakiej podstawie możesz weryfikować i jest tam opłata za śmieci itp.
wiejskiproblem
Praktykant
Od: 21 wrz 2021, 11:34
Zajmuję się: Pracownik socjalny na własną rękę...

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x