tzw. dodatek węglowy - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 23 lut 2023, 14:33

27 września 2022r.zlożyłam wniosek o dodatek na drewno dla ogrzewania kominkiem zgłoszonym w deklaracji CEEB.28.12.2022.po mojej interwencji telefonicznej, dowiedziałam się że mój wniosek pozostał bez rozpatrzenia, ponieważ na ten adres został już wypłacony dodatek, a ja nie złożyłam nowego w terminie do 30 listopada. Nie zostałam o tym fakcie poinformowana, mimo że według RPO powinna być wydana decyzja administracyjna. Zaznaczam że pod jednym adresem są prowadzone dwa oddzielne gospodarstwa domowe, a mój wniosek nie mógł być pierwszy bo decyzja o dodatku na drewno została podjęta po dodatku węglowym. Nadmieniam iż jest to mój drugi dom, w którym zamieszkuję w 50/50% z miejscem w którym jestem zameldowana./ złożyłam tylko jeden wniosek o dodatek/.Na moją pisemną prośbę o wyjaśnienie, kierownik GOPS odpisał argumentując j/w. po czym wysłał pismo do MOPS w moim miejscu zameldowania o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, a nie uczyniono tego w miejscu składania wniosku. W kolejnym piśmie z GOPS otrzymanego dzisiaj tj.22.02.23r.poinformowano mnie że jeżeli wnioskodawca nie zamieszkuje w danym budynku, a jedynie jest jego właścicielem, to dodatek nie przysługuje. Zastanawiam się co oznacza termin zamieszkuje, jak często należy zamieszkiwać aby spełniać warunki ustawodawcy. Oboje z mężem jesteśmy emerytami, płacimy podatki, za prąd oraz wodę, płacimy za wywóz śmieci i zastanawiam się dlaczego skoro nie jesteśmy mieszkańcami. Ponieważ żyję w tej społeczności sześćdziesiąt kilka lat, wiem że na jeden adres i jeden piec zostały przyznane dodatki wielokrotnie, dla właściciela dwóch domów na jednej działce również-widocznie zamieszkuje dwa domy równocześnie, a mnie się dodatek nie należy. Pozdrawiam i proszę o opinie. Zofia Wójtowicz
Zofia62
Praktykant
Od: 22 lut 2023, 21:09
Zajmuję się: jestem emerytką

Napisano: 23 lut 2023, 17:06

Ale ten pierwszy wypłacony wniosek dla innego gospodarstwa był na dodatek węglowy? Jeśli tak, to wcale nie powinno być tu wywiadu, te dodatki się nawzajem nie blokują jeśli wnioskują o nie odrębne gospodarstwa.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 24 lut 2023, 15:49

w którym zamieszkuję w 50/50%
Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny określa, że:
art. 25 - Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.
art. 28 - Można mieć tylko jedno miejsce zamieszkania.
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2023, 16:39

Miejsce zamieszkania można też zmienić, czy jest ustawowy limit zmian w ciągu roku? :roll:
roriyok
Starszy referent

Napisano: 27 lut 2023, 10:28

Mam takiego "niemieszkającego", nie stawił sie na wezwanie do wyjasnien (w ceebie i meldunku inny adres niz na wniosku, brak deklaracji śmieciowej), termin minął mimo odebrania listu, pozostawilam wniosek bez rozpatrzenia (z art 24a i 25 ustawy o ś.r.), zawiadomiłam go o tym pisemnie, teraz wpływa mi pismo ze on sie nie zgadza, i nie ma potrzeby nic wyjaśniać bo deklaracjie smieciowe i adresy nie maja nic wspolnego z dw itd itd. Co powinnam z tym pismem zobic? Zupełnie nic? odpisac cos? wysłać gdzies dalej typu sko?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 27 lut 2023, 10:30

Mam takiego "niemieszkającego", nie stawił sie na wezwanie do wyjaśnień (bo w w ceebie i meldunku inny adres niz na wniosku, brak deklaracji śmieciowej, wzywałam wszystkich wtedy), termin minął mimo odebrania listu, pozostawiłam wniosek bez rozpatrzenia (z art 24a i 25 ustawy o ś.r.), zawiadomiłam go o tym pisemnie, teraz wpływa mi pismo ze on się nie zgadza, i nie ma potrzeby nic wyjaśniać bo deklaracje śmieciowe i adresy nie maja nic wspólnego z dw itd itd. Co powinnam z tym pismem zrobić? Zupełnie nic? odpisać cos? wysłać gdzieś dalej typu sko?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 28 lut 2023, 12:56

kalina.malina pisze:
27 lut 2023, 10:30
Mam takiego "niemieszkającego", nie stawił sie na wezwanie do wyjaśnień (bo w w ceebie i meldunku inny adres niz na wniosku, brak deklaracji śmieciowej, wzywałam wszystkich wtedy), termin minął mimo odebrania listu, pozostawiłam wniosek bez rozpatrzenia (z art 24a i 25 ustawy o ś.r.), zawiadomiłam go o tym pisemnie, teraz wpływa mi pismo ze on się nie zgadza, i nie ma potrzeby nic wyjaśniać bo deklaracje śmieciowe i adresy nie maja nic wspólnego z dw itd itd. Co powinnam z tym pismem zrobić? Zupełnie nic? odpisać cos? wysłać gdzieś dalej typu sko?
Ja mam podobnego kwiatka. Wniosek bez rozpoznania ( nie uzupełniono dokumentów w terminie) i strona żąda wydania decyzji odmownej ...
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 01 mar 2023, 11:23

Hej a ja mam problem 23 września złożyłam wniosek on line na wypłatę dodatku na pellet . W grudniu miałam kontrolę a pod koniec lutego telefonicznie dowiedzialam się że mój wniosek jest odrzucony ponieważ wypełniłam nie taki wniosek . Nikt wcześniej mnie nie poinformował że złożyłam błędny wniosek. Teraz panie z urzędu mówią że muszę czekać na decyzję i mogę się odwołać. Czy faktycznie mam czekać na decyzję czy mogę już się odwoływać . Nie mam już do tego siły .5 miesięcy czekałam na rozpatrzenie wniosku i okazało się że jest błędnie wypełniony ale na korektę nikt mnie nie wezwał
Beata19
Praktykant
Od: 01 mar 2023, 11:07
Zajmuję się: Obsługa klienta

Napisano: 01 mar 2023, 12:16

Beata19 pisze:
01 mar 2023, 11:23
Hej a ja mam problem 23 września złożyłam wniosek on line na wypłatę dodatku na pellet . W grudniu miałam kontrolę a pod koniec lutego telefonicznie dowiedzialam się że mój wniosek jest odrzucony ponieważ wypełniłam nie taki wniosek . Nikt wcześniej mnie nie poinformował że złożyłam błędny wniosek. Teraz panie z urzędu mówią że muszę czekać na decyzję i mogę się odwołać. Czy faktycznie mam czekać na decyzję czy mogę już się odwoływać . Nie mam już do tego siły .5 miesięcy czekałam na rozpatrzenie wniosku i okazało się że jest błędnie wypełniony ale na korektę nikt mnie nie wezwał
Odwołać możesz się od "papierowej" decyzji. Czym dokładnie palisz i jaki wniosek wysłałaś?
roriyok
Starszy referent

Napisano: 01 mar 2023, 12:37

Palę pelletem a wniosek przez pomyłkę ponieważ nie wiedziałam że są różne wnioski złożyłam na dodatek węglowy zaznaczyłam kocioł na paliwo stałe.
Beata19
Praktykant
Od: 01 mar 2023, 11:07
Zajmuję się: Obsługa klienta

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x