Bezdomny i jego anonimowa koleżanka z mieszkaniem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 sty 2022, 9:14

Mam klienta - bezdomny z bardzo dużymi tendencjami do podawania nieprawdziwych informacji. Miał przyznane schronisko ale je samowolnie opuścił.

Przymuszony do podania miejsca pobytu - oświadczył, że znalazł mieszkanie u koleżanki. Z jednej strony super. Oczywiście nasz bezdomny od razu deklaruje, że jego znajoma nie będzie udzielała mi żadnych informacji, on natomiast będzie płacił jej 500 zł i nie wie kto jeszcze zajmuje ten lokal.
Chciałbym porozmawiać z wynajmującą, zrobienie wywiadu z klientem obliguje mnie przecież do wpisania osoby / osób wspólnie zamieszkałych nawet jeśli prowadzą odrębne gospodarstwo. Sama kwestia czy gospodarują oddzielnie też przecież wymaga ustalenia.

Co radzicie? Czy można wynajmującą wezwać do udostępnienia informacji wymaganych w wywiadzie mimo, że nie korzysta z pomocy?
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 27 sty 2022, 15:11

może brak współpracy?
-jest na to dużo wyroków
Iza.dps
iza.dps
Praktykant
Od: 22 paź 2019, 13:27
Zajmuję się: Pracuje w DPS sekcja ds. DPS i OW

Napisano: 28 sty 2022, 8:39

To klient ma podać dane osób wspólnie zamieszkujących a potem może przedstawić argumenty za osobnym gospodarowaniem. Jak nie poda - odmowa.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 28 sty 2022, 10:08

Osoba wynajmująca nie musi z Panią rozmawiać, wstawiać się lub nawet wpuszczać do domu. To w kwestii pana pobierającego u Was świadczenie leży podanie pobytu. Nawet jeśli poda dane tej Pani, adres zamieszkania, to dalej nie macie prawa Wynajmującej o nic pytać, skoro nie ma z ośrodkiem nic wspólnego. Obowiązuje ochrona danych osobowych. Brak współpracy ze strony Pana:

Egzekwowanie od podopiecznych pomocy społecznej obowiązku współdziałania z organem pomocowym jest istotne również z tego powodu, że pomoc ta nie może się sprowadzać do prostego rozdawnictwa świadczeń i tym samym wykształcania nieprawidłowych nawyków. W związku z tym uzasadnione jest stwierdzenie, że bierna bądź roszczeniowa postawa podmiotów objętych pomocą społeczną może spowodować odmowę przyznania świadczenia bądź wstrzymanie wypłaty świadczenia.

Powołana okoliczność braku współpracy powinna znajdować potwierdzenie w zgromadzonym w aktach sprawy materiale i powinna mieć rzeczywisty charakter, a uzasadnienie decyzji odmawiającej udzielenia pomocy społecznej z tego powodu powinno zawierać nie tylko wskazanie przyczyn uznania braku współpracy, ale także analizę i ocenę sytuacji wnioskującego w odniesieniu do braku współpracy i rodzaju wnioskowanej pomocy.
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Napisano: 31 sty 2022, 9:54

Xman pisze:
26 sty 2022, 9:14
Mam klienta - bezdomny z bardzo dużymi tendencjami do podawania nieprawdziwych informacji. Miał przyznane schronisko ale je samowolnie opuścił.

Przymuszony do podania miejsca pobytu - oświadczył, że znalazł mieszkanie u koleżanki. Z jednej strony super. Oczywiście nasz bezdomny od razu deklaruje, że jego znajoma nie będzie udzielała mi żadnych informacji, on natomiast będzie płacił jej 500 zł i nie wie kto jeszcze zajmuje ten lokal.
Chciałbym porozmawiać z wynajmującą, zrobienie wywiadu z klientem obliguje mnie przecież do wpisania osoby / osób wspólnie zamieszkałych nawet jeśli prowadzą odrębne gospodarstwo. Sama kwestia czy gospodarują oddzielnie też przecież wymaga ustalenia.

Co radzicie? Czy można wynajmującą wezwać do udostępnienia informacji wymaganych w wywiadzie mimo, że nie korzysta z pomocy?
Osoby zajmujące lokal mieszkalny na zasadzie wynajmu już nie spełniają kryteriów UPS o bezdomności. Dużo ludzi wynajmuje mieszkania.Zajmuje lokal mieszkalny na zasadach ustalonych w właścicielem.
Nuka
Stażysta
Od: 31 sie 2017, 11:11
Zajmuję się: ps

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x