bezrobocie nie faktyczne - jak odmówić - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 maja 2015, 13:06

Witam
Chcę odmówić zasiłku okresowego, potrzebuję tylko dobrych argumentów.
Rodzina - konkubinat z dwójką dzieci w tym jedno jedno jeszcze nie ukończyło roczku. Pani usilnie składa podanie o zasiłek okresowy ale: konkubent pracuje a ona figuruje w biurze pracy tylko że faktycznie nie może podjąć pracy bo zajmuje się wychowaniem dziecka (którego nie ma z kim zostawić) Miałyśmy dla niej propozycję kursu (ale w lużnej rozmowie jeszcze przed "tym" podaniem) - się nie zgodziła bo dzieci nie ma z kim zostawić i przyznała że figuruje w PUP dla ubezpieczenia. Dochody rodziny są takie że tej okresówki wychodzi niewiele (ok 120 zł) ale z jakiego powodu ją przyznać przecież bezrobocie to nie samo figurowanie w biurze pracy - a Pani konfliktowa i uparta (myślała że jak urodzi drugie dziecko to jej okresówka wyjdzie ze 600 zł - i była zdruzgotana małą jej wysokością oraz tłumaczeniem że to się wylicza co do grosza). Co robić????
Ella28

Napisano: 18 maja 2015, 13:21

Bezrobocie w naszej ustawie nie ma słowniczkowej definicji, więc można przyjąć, że bezrobocie to po prostu brak pracy. Nie mam przekonania, że słusznie chcesz postąpić odmawiając przyznania pomocy. Może łatwiej będzie przyznać zasiłek okresowy w ustawowej wysokości, zaś w uzasadnieniu opisać szczegółowo, dlaczego taka wysokość. Jeśli stronie się to nie spodoba - niech złoży odwołanie.
Trochę mi też wychodzi, że ich problemem jest potrzeba ochrony macierzyństwa.
Nie wiem czy jest sens odmawiania rodzinie przyznania pomocy. Sama próbujesz tłumaczyć tę panią. Dobrze rozważ czy odmowa będzie dobrym rozwiązaniem.
armin

Napisano: 18 maja 2015, 14:07

Nie odmawiaj, a zwłaszcza okresówki. SKO uchyli Ci taką decyzję - z tych powodów, o których piszesz.
Esia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x