BIG bez zaliczki? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 09 lip 2015, 9:07

Witajcie, czy dobrze rozumiem, że teraz - oprócz przekazywania danych o zobowiązaniach do innych BIG-ów - trzeba w dotychczasowym zmniejszyć kwotę zobowiązania o zaliczkę alimentacyjną? W naszej ustawie nadal są zobowiązania wynikające z art. 28 ust. 1 i 2, natomiast nowelizacja Kodeksu Karnego (art. 11 pkt 5) mówi o zobowiązaniach wynikających z art. 28 ust. 1.
Egon

Napisano: 09 lip 2015, 9:56

Słuszna uwaga Egon. Łatwo to przeoczyć, ale IMHO powinno teraz od lipca być tak jak piszesz. Do BIG-ów tylko FA.
Tomi.

Napisano: 09 lip 2015, 10:22

Co za głupoty. Art. 28 ust.1 ma 4 punkty. Jakby było napisane art. 28 ust. 1 pkt 1 to owszem, tylko FA.
Anett07

Napisano: 09 lip 2015, 10:30

FA + zaliczka powiększona o 5 %
Gosia14

Napisano: 09 lip 2015, 10:35

Własnie to jest w drugą stronę, zgłasza sie wszystko, FA, ZA, stary FA i wierzyciela.
Stokrotka123

Napisano: 09 lip 2015, 11:45

A w ustawie o FA jest tylko mowa o FA i ZA. Która ustawa ma pierwszeństwo? Dodajemy wszystko, tak jak piszą w ustawie o udostępnianiu informacji gosp., czy tak, jak ustawa o FA? Już nie wiem, jak robić, by było dobrze... :(
Zagubiony

Napisano: 09 lip 2015, 11:59

A jak ktoś ma tylko zaliczkę, to też wprowadzamy?
???

Napisano: 09 lip 2015, 12:24

Ja tam będę wprowadzać tylko FA i ZA-dla bezpieczeństwa, bo tylko co do tych nalezności mam pewnośc jakie jest faktyczne zadłuzenie. Druga sprawa to czy wprowadze tych z sama zaliczka, zdania były podzielone, ja sie przychylam jednak do tej opini że z samą ZA nie wprowadzamy. A jeśli ktos sie zdecydyje to powinni byc poinformowani o tym ze zostana zgłoszeni.
Anett07

Napisano: 09 lip 2015, 12:38

Dzwoniłem do ministerstwa i powiedzieli, że do momentu zmiany w ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów wprowadzamy po staremu, czyli FA+ZA.
POINFORMOWANY

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x