BIG bez zaliczki?
BIG bez zaliczki?
Witajcie, czy dobrze rozumiem, że teraz - oprócz przekazywania danych o zobowiązaniach do innych BIG-ów - trzeba w dotychczasowym zmniejszyć kwotę zobowiązania o zaliczkę alimentacyjną? W naszej ustawie nadal są zobowiązania wynikające z art. 28 ust. 1 i 2, natomiast nowelizacja Kodeksu Karnego (art. 11 pkt 5) mówi o zobowiązaniach wynikających z art. 28 ust. 1.
Re: BIG bez zaliczki?
Słuszna uwaga Egon. Łatwo to przeoczyć, ale IMHO powinno teraz od lipca być tak jak piszesz. Do BIG-ów tylko FA.
Co za głupoty. Art. 28 ust.1 ma 4 punkty. Jakby było napisane art. 28 ust. 1 pkt 1 to owszem, tylko FA.
Własnie to jest w drugą stronę, zgłasza sie wszystko, FA, ZA, stary FA i wierzyciela.
A w ustawie o FA jest tylko mowa o FA i ZA. Która ustawa ma pierwszeństwo? Dodajemy wszystko, tak jak piszą w ustawie o udostępnianiu informacji gosp., czy tak, jak ustawa o FA? Już nie wiem, jak robić, by było dobrze... 

Ja tam będę wprowadzać tylko FA i ZA-dla bezpieczeństwa, bo tylko co do tych nalezności mam pewnośc jakie jest faktyczne zadłuzenie. Druga sprawa to czy wprowadze tych z sama zaliczka, zdania były podzielone, ja sie przychylam jednak do tej opini że z samą ZA nie wprowadzamy. A jeśli ktos sie zdecydyje to powinni byc poinformowani o tym ze zostana zgłoszeni.
Dzwoniłem do ministerstwa i powiedzieli, że do momentu zmiany w ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów wprowadzamy po staremu, czyli FA+ZA.
Oprócz BIG bez zaliczki? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
zwolnienie z obowiązku aliment. co z TW
Zwrot prawa jazdy
DOCHÓD Z DIET Z PODRÓZY ZAGRANICZNYCH
do Elmer- komornik
postanowienie o zawieszeniu postepowania
Elmer zagadka dla Ciebie :)
Zaswiadczenie
czy zamawialiście już wn o FA
Dalszy TW a przekazanie go do organu egzekucyjnego
Elmer i inni prosze o radę!
wszczęcie?
jaki wyrok zasądzający alimenty?