Witam, jestem świeżakiem w ,obsłudze, dłużników alimentacyjnych. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie aktualnie muszę zgłaszać dług dłużników? jakie BIGi? wszystkie które są ? (czy jest ich 5?) czy do jednego wybranego, i co z tym KRZ? to pomimo BIG-ów, trzeba tak jak tu czytam zakłądac tam profil? Pomocy:(
Jest jeszcze jedno KDIT (ale obecnie zawiesili działalność więc pewnie ani nie da się zarejestrować) - https://kidt.pl/
W BIG trzeba założyć konto dla swojej jednostki. Zapytaj w Urzędzie bo może konta już są pozakładane, a jak nie możesz przesyłać to może problem jest z certyfikatem. Jeśli nie macie kont to trzeba założyć dla jednostki. Na szczęście w BIG procedura polega zwykle na pobraniu stosownego formularza, wypełnieniu, podpisaniu przez osoby upoważnione i wysłaniu wraz z kopiami stosownych upoważnień do załatwiania spraw związanych z funduszem alimentacyjnym/dłużnikami alimentacyjnymi. Najważniejsze to pamiętać, że zakładasz konto dla jednostki administracyjnej a nie konto indywidualne. W razie potrzeby polecam do nich zadzwonić, z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że wszystko zawsze mi wyłożyli i to tak łopatologicznie, że nie wiem kim trzeba być aby nie ogarnąć. Po jakimś czasie dostaje się odpowiedź, że konto jest założone, wówczas to już kwestia ustawienia wszystkiego w programie na którym pracujecie i można wysyłać. Ja pracuję na SYGNITY to u mnie podaje się jedynie login, hasło i adres serwisu, w dwóch przypadkach jeszcze identyfikator klienta, ale wszystkie te dane poda ci biuro. Dodatkowo, BIG okresowo wymagają zmiany hasła do logowania, ale to już robi się samemu logując się na swoim koncie.
W przypadku KRZ nie pomogę bo sam jeszcze muszę zawalczyć.
Trzeba do każdego mieć loginy. Można zadzwonić i zapytać jak to zrobić oni chętnie pomagają. Biura to Erif, Krajowy Rejestr Dłużników, KBIG, BIG. Obecnie KIDT zawieszone.
W KRZ zgłasza się tych co nie prowadzi egzekucji komornik ( dłużnicy szczególnie ci co zagranicą ).
Warto jak zaczynasz iść na szkolenie to pomoże.
Hejka.
Trzeba na serwerze zainstalować JAVĘ JDK_202 pobraną z ftp-a Sygnity oraz zmienić wpis w zmiennej środowiskowej JAVA_HOME ych systemu Windows na nową JAVĘ
przykład :
Nazwa zmienne : JAVA_HOME
Wartość zmiennej C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_202