zatrzymane prawo jazdy w 2009r. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 09 maja 2023, 14:05

co zrobic z dłużnikiem, który miał zatrzymane prawo jazdy w 2009r. (wtedy nie było wydawanych decyzji o uznaniu za dluznika przed ściganiem i wnioskiem do starostwa).
Dłużnik nie płaci alimentow, bylo doslownie pare wplat kiedys tam, aktualnie nie jest wypłacany fundusz alimentacyjny, ani nie prowadze postepowania wobec dłuznika alimentacyjnego.
w tym roku dluznik wystapil o zwrot zatrzymanego prawa jazdy, wplacil w marcu i kwietniu po 260zl (alimenty po 500zł miesiecznie zasadzone).

moje pyt.: w jakiej formie mam "odmowic mu wystapienia do starosty o zwrot prawa jazdy" czyli nie przychylic sie do jego wniosku???? decyzja czy postanowienie??? moze ma ktos wzor rozstrzygniecia dla takiego przypadku?? poratuje ktos :)
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 maja 2009, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2023, 15:11

Zwykłe pismo, w którym wyłożysz dłużnikowi, że zgodnie z art. 5 ust. 6 ustawy FA dopuszczają jedynie dwie możliwości wystąpienia do starosty o uchylenie decyzji zatrzymującej prawo jazdy. Dlatego nie możecie przychylić się do jego podania.

Dopiero gdy będzie płacił przynajmniej 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów jeszcze w miesiącu maj, czerwiec, lipiec, sierpień oraz stawi się na wywiad, będziecie mieli podstawę aby wystąpić do starosty.

No chyba, że dłużnik ma chęć wszystko spłacić. Tak też można. Mi się nawet raz taki jeden trafił.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x