Bilans otwarcia - błędny zapis - jak go poprawić - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 02 sie 2016, 14:27

Mam ogromny problem i nie umiem sobie z nim poradzić.
Otóż w bilansie otwarcia na 2016 rok po stronie MA na koncie 201 bez klasyfikacji mam kwotę 1 zł. a po stronie Wn na koncie 201 z klasyfikacją jako wydatek mam 1 zł. Muszę to wystornować tylko nie wiem jak. Pomóżcie.

Próbowałam księgować:
1. 201 Wn 240 Ma z klasyfikacją - zapis powoduje wystornowanie zapisu z BO po stronie WN
2. 240 Wn 201 Ma bez klasyfikacji - zapis powoduje wykazanie w symulacji BO na 2017 rok na koncie 201 po stronie Wn saldo bez klasyfikacji natomiast po stronie Wm saldo z klasyfikacją jako dochód.

Jak to powinnam prawidłowo zrobić aby w symulacji BO na 2017 rok nie wykazywało salda na koncie 201?
Natali

Napisano: 10 sie 2016, 15:45

Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi - w bilansie nie ma klasyfikacji. Musiałaś popełnić jakąś pomyłkę, normalnie przy przeciwstawnych zapisach, używając konta 240 saldo likwiduje się wszedzie, pozostają tylko obroty. Natomiast takie księgowanie nie ma podstaw, bo po co przenosisz slada na 240?? Wydaje mi się, że można (należałoby) to odnieść na fundusz księgując 201/800 i 800/201 i tyle. W odniesieniu do sprawozdań finansowych, jakimi są bilans itd. klasyfikacja nie ma znaczenia
Beata1

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x