błąd pracownika OPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 lis 2015, 20:31

Witam co zrobić jeśli pracownik opieki społecznej twierdzi ,że kryterium dochodowe na trzyosobową rodzinę wynosi tylko 2313( a więc dochód na osobę to tylko 771) i w związku z tym ,że dochód rodziny przekracza tą kwotę będziemy dopłacać do pobytu w DPS osobie z rodziny. Takie kwoty wpisał w wywiadzie rodzinnym natomiast z tego co już po jego wizycie wyczytałam w ustawie o opiece społecznej ,że dopiero po przekroczeniu 1536 na osobę występuje obowiązek alimentacyjny. Ewidentnie wpisał złe obliczenia w wywiad z tym ,że ja ten papier podpisałam ponieważ nie byłam świadoma w jaki sposób to się wylicza . On pomnożył kryterium dochodowe 512 *3( ilość osób w rodzinie) = 1542i pomnożył *150% i stad mu to wyszło na trzy osoby 2313 a powinno być 512 *300%=1536 na jedną osobę. Pisać wyjaśnienie dzwonić tam ?
milena1978

Napisano: 14 lis 2015, 15:12

514*3=1542 i tyle musi ci pozostać na osobę po ewentualnym dopłacaniu za DPS. Poza tym sam wywiad nie zobowiązuje do zapłaty, lecz jest tylko wstępem - sprawdzeniem sytuacji. Aby ośrodek mógł żądać zobowiązania zapłaty musi podpisać z tobą umowę
111

Napisano: 24 lis 2015, 11:57

CO robicie jeśli z wyliczeń wynika , że osoba zobowiązana powinna płacić 500 zł, ale nie zgadza się na to i deklaruje, że będzie wpłacać kwotę 300 zł.
ankaz

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x