DPS- MIEJSCA ZAMELDOWANIA A POBYT - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 paź 2015, 14:48

Dzień dobry,

wpłynął do mnie wniosek od Pana o umieszczenie w DPS. Pan X zameldowany jest na stałe w Zabrzu, ale od połowy 2012 roku przebywa na moim terenie w innym mieście, gdyż z uwagi na pogarszający się stan zdrowia syn wziął go do siebie. Nadmieniam, że Pan X klika lat temu sprzedał mieszkanie w Zabrzu, jednakże nie został stamtąd wymeldowany. Sprawa się skomplikowała bo syn wraz z rodziną wyjechali zagranicę z zamiarem pobytu stałego. Pan X nie został zameldowany u syna nawet na okres tymczasowy. Pan X podaje, że to jest jego adres pobytu tymczasowego jednakże już jakiś czas temu na moim terenie przebywa, leczy się w poradni w Zabrzu i tam dokonuje wszelkich innych formalności. Obecnie zajmuje się nim teściowa syna do czasu umieszczenie go w DPS . Pytanie moje jest w takim razie kto waszym zdaniem powinien płacić za DPS my czy Zabrze?? Przecież taką osobę nie można uważać za bezdomną ? Bardzo proszę o pomoc , z góry dziękuję
Weronikaaa

Napisano: 28 paź 2015, 14:00

Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, ja bym wskazała na to inne miasto, zgodnie z art. 101 ustawy - właściwość miejscową gminy ustala się według miejsca zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie. Tylko, że ostatni meldunek jest Zabrze, mieszkanie sprzedane a że nie wymeldowany, wiele jest takich osób. Także MOPS Zabrze też mógłby a może nawet i powinien skierować do DPS.
m-ka

Napisano: 29 paź 2015, 12:30

nie można uznać za osobę bezdomną zatem ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały nie będzie w tym przypadku przesądzać o właściwości gminy. decydować będzie natomiast fakt zamieszkiwania w obecnej gminie (czynnik zewnętrzny) jak i zamiar tego zamieszkiwania (skoro sprzedał mieszkanie w zabrzu). fakt niezgłoszenie pobytu przez syna jest sprawa drugorzedną. ustalenie właściwości gminy zgodnie z art. przywołanym przez m-ka wskazuje na na gminę w której mieszka od 2012r.
al.a

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem