bład w decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 sie 2015, 11:07

Mam żle wpisaną datę ur. dziecka i świadczenie wypłacone tylko do lipca a powinno być do sierpnia, czy wystarczy zwykłe postanowienie o błędzie i decyzja zmieniająca ?
aneta83

Napisano: 21 sie 2015, 11:13

załatwiłabym to postanowieniem o omyłce, a wówczas decyzja zmieniająca jest niepotrzebna - przecież poprawiasz błąd w decyzji, a decyzja jest obowiązująca
ODA

Napisano: 21 sie 2015, 11:25

ok. tyle że w związku z ta zła data urodzenia świadczenia przyznane zostały tylko do lipca a przysługuje jej według dobrej daty ur. przez sierpień jeszcze. Czyli postanowienie o omyłce w dacie i co przyznac nową decyzją świadczenie za sierpień czy zmienić pierwotna i dopisać w niej nowe świadczenie za sierpień?
aneta83

Napisano: 21 sie 2015, 11:36

Też mam podobny problem. Kowalska złożyła na fa bo ojciec np. Kwiatkowski uznał dziecko(wcześniej ojciec był nieznany) i zasądzono alimenty. Z nawału wszystkiego wydałam decyzję, że przyznającą fa na dziecko o nazwisku Kowalski, zamiast Kwiatkowski. Czy też postanowieniem???
nikoln

Napisano: 21 sie 2015, 12:18

nikoln w twoim przypadku wystarczy postanowienie o omyłce ale w moim to inna sprawa troche bo świadczenie jej sie nalezy za czas nie podany w decyzji pierwotnej plus bład w dacie urodzenia
aneta83

Napisano: 21 sie 2015, 15:28

moim zdaniem wszystko można załatwić postanowieniem o omyłce - przecież błąd w przyznaniu /rozstrzygnięciu decyzji jest wynikiem pomyłki. W treści podajesz, że zgodnie z art. ... ustawy ZR przysługuje do... > Z zebranych dokumentów wynika, iż dziecko... ma lat.., uczy się... i w związku z tym ZR przysługuje do ...
ODA

Napisano: 21 sie 2015, 19:13

Wg mnie czasookres przyznanych świadczeń można załatwić tylko zmianą decyzji, ponieważ nie jest to ani błąd pisarski ani rachunkowy ani też inna oczywista omyłka w wydanej decyzji.
Sua sponte.
florentyna
Praktykant
Od: 06 maja 2014, 17:11
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2015, 9:18

Wracam do tematu jak byście załatwili sprawę .. musi byc zgoda wnioskodawcy przy takiej zmianie decyzji, czy jakieś wszczęcie..jaki art. kpa
aneta83

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x