Proszę jeśli macie choć trochę litości to udostępnijcie wzór postanowienia prostującego błąd pisarski rachunkowy. Spiep....yłam sentencję decyzji a gość mi się odwołał.
jak masz odwołanie to ja bym to lał. Do czasu rozstrzygnięcia odwołania przez SKO bym tego kijem nie dotykał. No chyba, że odwołanie dotyczy właśnie tego błędu. Wtedy z kolei po prostu bym się przychylił do odwołania klienta i "poprawił" decyzje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Gość kieruje za pośrednictwa nas pismo do SKO w którym pisze, że przeczytał i zrozumiał decyzję na razie nie ma kasy na spłate będzie spłacał jak wyjdzie z aresztu i wyśmiewa mój błąd w stylu "gratuluję Pani rachunkowości, bo przecież 300razy 12 to 4 800,00 jest. Nie napisał że się od czegoś odwołuje tylko wyśmiewa ale ponieważ kieruje pismo do SKO to Pani Kierownik po konsultacji z SKO do dokumentów wysłanych do SKO każe dołączyć postanowienie prostujące błąd. I siedzę nad nim. Chciałabym żeby było w porządku. I jakoś mało mi w nim tekstu a w szczególności artykułow. W podstawie prawnej dałam 113 KPA i upoważnienie kierownika.Nie za bardzo wiem jak skonstruować sentencję. Uzasadnienie i pouczenie to już pestka.
Dodam, że mój błąd polegał na tym, że napisałam że gość ma do zwrotu 4 800,00zł, a kwotę tą ustalono na podstawie wypłaconych wierzycielce świadczeń w kwocie 300,00 zł (rozpisane na każdy miesiąc i datę wypłaty). Winno być, że wypłacono jej poi 400,00zł. Jak to pięknie napisać żeby sko m,nie nie zjechało. Wystarczy że Kierownik wilkiem patrzy.
postanawia
sprostować z urzędu oczywistą omyłkę w decyzji .................z dnia ............... w sprawie ....................
W sentencji decyzji winno być:
zamiast:
...............
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare