dlaczego tak ganiają? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 lis 2014, 10:53

Składając wniosek o śr i prosząc o udostępnienie mi oświadczenia, w celu spisania dochodów za 2013 r. Pani urzędniczka poinformowała mnie, że oni oczywiście wiedzą o ustawie o ograniczaniu barier administracyjnych, ale ich Kierowniczka absolutnie nakazała brać zaświadczenia, np z US o dochodach itp.
Trochę mi się to nie uśmiecha, gdyż mój US jest oddalony od aktualnego miejsca zamieszkania o grube kilometry, tak samo jak MOPS w miejscu mojego zameldowania.
Czy oprócz pouczenia tej Pani o obowiązującej w/w ustawie i artykułach w KPA mogę zrobić coś jeszcze?
lelek55

Napisano: 27 lis 2014, 11:36

druki oświadczeń są dostępne w internecie, np tu: https://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe ... rodzinnego

tylko nie spisuj ślepo informacji z PITów
trzeba to wypełniać ze zrozumieniem

wniosek z oświadczeniami jak najbardziej złożyć możesz, a urząd może je zweryfikować jeśli Ci nie dowierza
anilak

Napisano: 27 lis 2014, 11:46

składasz oświadczenie i ich lejesz. Jak ci zrobią jakieś wezwanie składasz na nich skargę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2014, 11:54

Jak niżej/wyżej. Nie mogą Cię zmusić, a jak będą próbować to piszesz skargę.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2014, 12:00

Zawsze możesz zweryfikować dochody w Urzędzie Skarbowym, jak nie będą zgodne to wniosek do prokuratury
aga52

Napisano: 27 lis 2014, 12:13

aga52 pisze:Zawsze możesz zweryfikować dochody w Urzędzie Skarbowym, jak nie będą zgodne to wniosek do prokuratury
To oni w razie wątpliwości mogą zweryfikować moje ośw. z danymi w US, tylko problem że oświadczenia nie chcą przyjąć ;) bo kierowniczka nie pozwala :) a i wystąpić do "mojego" MOPSu też nie chcą :( załamka
lelek55

Napisano: 27 lis 2014, 12:19

Jeżeli jestes pewna tego oświadczenia w 100% ze będzie dobre ( zwróc uwagę na podatek/ zaliczkę) i oświadczenia o składce zdrowotnej ( całe 9%) to prześlij im wniosek pocztą za potwierdzeniem odbioru i tyle :) A jak Cie wezwą do uzupełnienia to z jakiej racji...bo wniosek z oświadczeniami może być :)
kajak...

Napisano: 27 lis 2014, 12:36

lelek55 pisze:oświadczenia nie chcą przyjąć ;) bo kierowniczka nie pozwala
Wyślij wniosek pocztą.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU