bład w zawiadomieniu o wszczęciu postepowanai administracyjn
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenie wychowawcze
- Kontakt:
bład w zawiadomieniu o wszczęciu postepowanai administracyjn
wysłałam zawiadomienie w sprawie nienależnie pobranych świadczeń za okres od dnia 1.09.2016 do dnia 31.08.2017 a winno być do końca września jak to teraz naprawić żeby było dobrze......... proszę pomóżcie
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: bład w zawiadomieniu o wszczęciu postepowanai administra
nikt nie ma pomysłu co ja mam zrobić bo muszę wydać decyzję o nienależnie pobranych i teraz nie wiem czy wpisać tylko za okres jaki wpisałam w zawiadomieniu i zrobić kolejne zawiadomienie za wrzesień i osobno też dec. o nienależnie pobranych za wrzesień ? podpowiedzcie coś
-
- Praktykant
- Kontakt:
można to zrobić zawiadomieniem o poszerzeniu okresu dotyczącego nienależnie pobranych świadczeń ?
Np taka podstawa zgodnie z art. 9, art. 10 paragraf 1, art. 28 i w związku z art. 61 paragraf 4 ustawy kpa oraz zgodnie art. 25 i 28 ustawy 500 plus oraz rozporządzenia ministra pracy... w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenie wychowawcze....
i napisać zawiadomienie się iż pismem z dnia takiego i takiego zostało wszczęte z urzędu postępowanie w sprawie nienależnie pobranych...
W trakcie postępowania administracyjnego ustalono iż należny poszerzyć okres za który zostały nienależnie pobrane świadczenia wychowawcze no i pouczyć o możliwości zapoznania się z materiałem itd co o tym sądzicie
Np taka podstawa zgodnie z art. 9, art. 10 paragraf 1, art. 28 i w związku z art. 61 paragraf 4 ustawy kpa oraz zgodnie art. 25 i 28 ustawy 500 plus oraz rozporządzenia ministra pracy... w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenie wychowawcze....
i napisać zawiadomienie się iż pismem z dnia takiego i takiego zostało wszczęte z urzędu postępowanie w sprawie nienależnie pobranych...
W trakcie postępowania administracyjnego ustalono iż należny poszerzyć okres za który zostały nienależnie pobrane świadczenia wychowawcze no i pouczyć o możliwości zapoznania się z materiałem itd co o tym sądzicie
- komosia
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
Wydaj normalnie decyzję stwierdzającą nienależnie pobrane za cały okres do końca września. Mogło to przecież wyjść na jaw w toku postępowania... Na przyszłość pisząc zawiadomienie nie rozdrabniaj się tak, po prostu pisz, że postępowanie wszczynasz w sprawie ustalenia i kwoty nienależnie pobranych świadczeń i kropka. To ma tylko służyć powiadomieniu strony o toczącym się postępowaniu, a kwotę i okres, którego dotyczy i tak stwierdzasz w decyzji.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW
Pani mam nienależnie pobrane za dany okres i jak postępujecie : najpierw uchylacie czy postępowanie robicie i wtedy nienależnie pobrane i zadanie zwrotu?
- komosia
- Referent
- Kontakt:
Zależy. Jeśli decyzja już jest wykonana (stary okres): zawiadomienie o wszczęciu w sprawie nien. pobr. i decyzja z żądaniem zwrotu. Broń Boże żadnego uchylania. Jeśli decyzja w realizacji: dwa zawiadomienia (jednocześnie, niezależnie od siebie), jedno w sprawie uchylenia decyzji, drugie w sprawie nienależnych. Później dwie decyzje, jedna uchylająca, druga żądająca.
A jak masz wznowienie postępowania to już całkiem inna bajka
postanowienie, uchylenie, rozpatrzenie na nowo, wszczęcie w sprawie nienależnie pobranych... I wtedy żądanie 
A jak masz wznowienie postępowania to już całkiem inna bajka

-
- Stażysta
Dotyczy to starego okresu czyli sierpień, wrzesień 2017 czyli robię wszczęcie postępowania,decyzje o nienależnie pobranych i zadnie zwrotu ?
- komosia
- Referent
- Kontakt:
Tak
decyzję wydajesz jedną, w której stwierdzasz kwotę nienależnych i żądasz ich zwrotu.

-
- Stażysta
Dzieki wielkie:)
-
- Stażysta
A masz wzór takiego zawiadomienia?
Oprócz bład w zawiadomieniu o wszczęciu postepowanai administracyjn - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Matka "zapomniała"zgłosić że dziecko przeniosło sie do ojca
Decyzja Odmowa Umorzenie Nienależnie Pobranych ŚW
Czy może być złożony wniosek na to samo dziecko po decyzji u
jak policzyć dochód rodziny ?
męzatka z alimentami jaki skład rodziny?
Problematyczny skład rodziny gdzie wnioskodawcą jest ojciec
jednorazowa odprawa wojskowa jako dochód uzyskany
zwrot nienależnie pobranych świadczeń z roku 2017 w formie p
Np. Uzysk Pup, św. Rodzicielskie gdzie jest decyja Mazurkiew
Uchylenie decyzji- koordynacja
zmiana sytuacji rodzinej - pilne
koordynacja a uchylenie decyzji
świadczenia w pełnej wysokości i świadczenia podzielne
Dla mądrych głów, jaki skład rodziny
zmiana konta bankowego wnioskodawcy
zawieszenie postępowania z kpa