Uchylenie decyzji- koordynacja

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Joanna_1233
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Uchylenie decyzji- koordynacja

Post autor: Joanna_1233 »

Jak myślicie jak uchylić decyzję po zmianie przepisów.
Do tej pory uchylaliśmy od dnia koordynacji. Teraz natomiast jest zapis: organ właściwy uchyla decyzję za okres, w którym osoba podlega ustawodawstwu w zakresie(...)

Dostałam pismo od Wojewody, że koordynacja zachodzi od 1-12-2017 r. do nadal. Po szkoleniu wiem, że na decyzji nie mogę wpisać, że: uchylić decyzję X od dnia X bez wskazywania do kiedy. Musi być data końcowa (jaka?).

Jak to rozumiecie? Może ktoś więcej wyniósł wiedzy na ten temat z jakiegoś szkolenia.
Anka25
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Uchylenie decyzji- koordynacja

Post autor: Anka25 »

ja w styczniu uchylałam decyzję z koordynacji, sprawdzał mi ją prawnik i nawet uwagi na to nie zwrócił, że jest uchylona od dnia, a powinno być pewnie od dnia... do końca okresu zasiłkowego skoro koordynacja do nadal.
Ja myślałam że jak mamy teraz możliwość uchylania za okres, to dotyczy to przypadków, gdy koordynacja jest np. przez 2 miesiące, potem nie ma, później jest itd.

Może ktoś jeszcze podpowie?
Joanna_1233
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Joanna_1233 »

Właśnie rozmawiałam z Panią z Urzędu Wojewódzkiego, która zajmuje się koordynacją i powiedziała żeby uchylić do końca okresu zasiłkowego.
Awatar użytkownika
komosia
Referent
Zajmuję się: ŚR/ŚW
Kontakt:

Post autor: komosia »

Mazurkiewicz na szkoleniu również mówił, że do końca okresu ;)
Gops456
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
Kontakt:

Post autor: Gops456 »

My przyznaliśmy świadczenie decyzja od dnia 01.10.2017 r. do 30.09.2018 r. W lutym wysłaliśmy pismo z zapytaniem o koordynacje i mamy odp ze koordynacja jest w okresie od 01.02.2018 r. do 30.04.2018 r. Więc teraz uchylamy naszą decyzję za ten okres kiedy jest koordynacja, tylko pytanie co po tym okresie bo od maja 2018 r., będzie znowu dochód utracony bo Pan już jest w Polsce, i Państwo będą kwalifikować sie do 500+ u nas. Ktoś miał taki przypadek, proszę o podpowiedz.
Awatar użytkownika
Niebezpieczna
Stażysta
Zajmuję się: SW
Kontakt:

Post autor: Niebezpieczna »

Gops456 pisze:My przyznaliśmy świadczenie decyzja od dnia 01.10.2017 r. do 30.09.2018 r. W lutym wysłaliśmy pismo z zapytaniem o koordynacje i mamy odp ze koordynacja jest w okresie od 01.02.2018 r. do 30.04.2018 r. Więc teraz uchylamy naszą decyzję za ten okres kiedy jest koordynacja, tylko pytanie co po tym okresie bo od maja 2018 r., będzie znowu dochód utracony bo Pan już jest w Polsce, i Państwo będą kwalifikować sie do 500+ u nas. Ktoś miał taki przypadek, proszę o podpowiedz.
Właśnie miałam o to samo zapytać. Przyszło pismo że zachodzi koordynacja do końca grudnia wypłaty świadczenia miałam wstrzymane i teraz zastanawiam się co dalej. no bo uchylam decyzję do końca grudnia i od stycznia mam teraz wypłacić czy czekać na decyzję od Marszałka?
Gops456
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
Kontakt:

Post autor: Gops456 »

Niebezpieczna pisze:
Gops456 pisze:My przyznaliśmy świadczenie decyzja od dnia 01.10.2017 r. do 30.09.2018 r. W lutym wysłaliśmy pismo z zapytaniem o koordynacje i mamy odp ze koordynacja jest w okresie od 01.02.2018 r. do 30.04.2018 r. Więc teraz uchylamy naszą decyzję za ten okres kiedy jest koordynacja, tylko pytanie co po tym okresie bo od maja 2018 r., będzie znowu dochód utracony bo Pan już jest w Polsce, i Państwo będą kwalifikować sie do 500+ u nas. Ktoś miał taki przypadek, proszę o podpowiedz.
Właśnie miałam o to samo zapytać. Przyszło pismo że zachodzi koordynacja do końca grudnia wypłaty świadczenia miałam wstrzymane i teraz zastanawiam się co dalej. no bo uchylam decyzję do końca grudnia i od stycznia mam teraz wypłacić czy czekać na decyzję od Marszałka?
Ale nie macie jeszcze decyzji od Wojewody, wiec na jakiej podstawie wypłacić?
Awatar użytkownika
młodszyreferent96
Referent
Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego
Kontakt:

Post autor: młodszyreferent96 »

Dostaliśmy pismo od wojewody, że koordynacja zachodzi w okresie od 01.04.2018 r. do 31.05.2018 r. Problem w tym, że od 01.05.2018 r. nasza decyzja została uchylona (również w maju 2018 r.) w związku z przekroczeniem kryterium. Po jakimś czasie dopiero okazało się, że praca ta była za granicą wykonywana i przekazaliśmy dokumentację do UW.
Teraz za jaki okres należy uchylić decyzję - za sam kwiecień 2018 r., czy za okres od 01.04.2018 r. do 31.05.2018 r.?
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

Wojewoda wyda sobie dec za ten okres, więc jak miałaś uchylenie i pewnie odmowę skoro przekroczył dochodem to ta odmowa jest w obiegu prawnym i musisz ją uchylić.
https://www.kasarodziny.pl/
magda33
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: magda33 »

Miałam bardzo podobną sytuację, trzeba wysłać do sko o unieważnienie decyzji , bo nie byliście organem władnym do wydania decyzji, następnie sko uniewazni A Wy uchylicie od dnia koordynacji.Wlasnie to robię więc jestem na bieżąco.
ODPOWIEDZ