Proszę Was nieziemsko o pomoc , włosy sobie rwę z głowy , dzowniłam po ośrodkach mało tego do krus i zus co z takim przypadkiem mam poczynić.Pani złozyła wniosek o śp , zaprzestała pracy w gospodarstwie z dniem 12.07.2016 Dzwoniłam do krus Ta pani ma już 25 lat wypracowane wiec krus ją wyłącza rocznik 1966 tej wnioskodawczyni. I teraz co z jej ubezpieczeniem. Klientka mi oświadcza ,że chce aby dalej były za nią odprowadzane składki emerytalno- rentow w ZUs,( dzwoniąc do zus nie udzielono mi odpowiedzi czy te emerytury się połączą?? czy nabecie prao w zusie i w krusie bo to krus zadecyduje oc co tu bieega) I teraz pytanie czy my jako organ możemy tak zrobić nie naruszając finansów publicznych czyli odprowadzać za nią składki emer-rent i zdrowotne do zus. Jak wy u siebie robicie? Muszę wydać do poniedziałku decyzję nie wiem co robić. To samo w przypadku zdrowotnych , klientka nie chce być ubezpieczona przy mężu tylo w zusie. Błagam podpowiedzcie
Jestem nowa i nie wiem jak to rozwikłać, nikt mi nie potrafi udzielić odpowiedzi co w tym przypadku zrobić. Błagam
Wytłumaczcie mi jak krowie na granicy.
Art. 6 Ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Tekst jednolity Dz. U. z 2016 r. poz. 963) :
2a. Za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio:
1) świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych,
2) zasiłku dla opiekuna przysługującego na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
- przez okres niezbędny do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego), z zastrzeżeniem art. 87 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 748, 1240, 1302 i 1311).
2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów lub jest ubezpieczona na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2016 r. poz. 277).
Na tę chwilę nie podlega w KRUS (została wyłączona) więc płacisz ty.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Elmer wielkie dzieki!Niestety o wyłaczeniu dowiedzialam sie że zrobią to jak im babka dotarczy decyzje o przyznaniu świadczenia nie opisałam tego wczesnij, wiec na papierze tego nie mam jeszcze. Rozumiem ,że w takim przypadku i tak dalej ja ubezpieczam emer-rent i zdrowotne ale w zus? Wydaje decyzje o przyzaniu śp i opłacaniu składek, nastraszono mnie tym naruszeniem finansów jak opłace te składki niby nie powinnam jak ma tez te 25 lat w krusie. jakie masz zdanie.Powiem ,że zgłupiałam w tej sytuacji mam jeszcze problem z fa i przesyłem dłuzników do big może mi pomożesz? Program sygnity w przesyle zaniża mi kwoty zadłużenia z tym co robie wydruk na dzień taki ogólny gdzie jest nalezność główna odsetki ,zwroty itp. Może wiesz gdzie tkwi problem zgłaszalam na serwis ale guzik, nic mi nie piszą/
Elmer, dziekuje za rozjasnienie umysłu, moze jeszcze ktos coś napisze, czy mam ja ubezpieczać em-ren i zdrowotnie, problem też tkwi w tym że góra sie upiera że zdrowotnie można przy mężu i emert-rent nie trzeba i co ja mam teraz robić, jaką decyzje podjąć. weekend był z głowy