błędne oświadczenie o ha przeliczyeniowych - zwrot za cały r - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 lip 2018, 9:44

Witam, pani w zeszłym roku złożyła wniosek o 500+. Podała w nim źle ha przeliczeniowe bo 10,0000. Teraz urodziło jej się dziecko i podała, że ma ha przeliczeniowych więcej czyli 20,0000. Wszczęłam postępowanie do wydanej decyzji w związku z pojawieniem się nowych okoliczności w sprawie. Proszę mi podpowiedzieć.

Piszę, że xxx dnia wpłynęła informacja do organu wskazująca na fakt... no właśnie.. nie wiem co wpisać - zmiany wielkości ha - ale to nie była zmiana.. Może ktoś miał podobną sytuacje.

Z góry dziękuje za pomoc.
emce
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:13
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, świadczenie wychowawcze

Napisano: 10 lip 2018, 21:44

Niech Ci przyniesie zaświadczenie z właściwego urzędu gminy lub nakaz podatkowy w celu weryfikacji jej oświadczenia. My zawsze bierzemy oświadczenie o ha + nakaz podatkowy obowiązkowo (lub zaświadczenie).
Nawet po to by sprawdzić czy czasem nie posiadają 1 ha fizycznego, a mniej niż 1 ha przeliczeniowy.
Ludzie wszystko nam wcisną byle by dostać pieniądze, a potem są problemy...

Zawsze jakaś podkładka pod oświadczenie niech będzie ;-)

I ja bym nie wszczynała ... Wznowiła bym postępowanie.
W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję (termin – do 5 lat od dnia doręczenia lub ogłoszenia decyzji);
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 11 lip 2018, 8:14

A może do SKO dać o stwierdzenie nieważności decyzji, tylko nie wiem czy akurat tą sprawę można pod to zaliczyć, ale można spróbować...
A jak nie to wznowienie postępowania, uchylenie decyzji i odmowa przyznania świadczenia... i potem wszczęcie i nienależnie pobrane .... ;)
referentka_17
Praktykant
Od: 27 wrz 2017, 9:00
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 11 lip 2018, 9:00

referentka_17 pisze:
A jak nie to wznowienie postępowania, uchylenie decyzji i odmowa przyznania świadczenia... i potem wszczęcie i nienależnie pobrane .... ;)
ja właśnie tak zrobiłam
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 11 lip 2018, 12:57

A najlepsze jest to, że ta Pani teraz z tym nowym dzieckiem (mowie tu o 3 nowym dziecku) kwalifikuje się na 500+ i rodzinne na 1-wsze dziecko (mowa o tym na ktore jej sie nie należało do dnia narodzin nowego dziecka)..

nie wiem jak mam teraz ugryźć decyzje która obowiązuje do dziś... mam uchylić i na nowo przyznać??
Jestem bezradna..
emce
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:13
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, świadczenie wychowawcze

Napisano: 11 lip 2018, 14:38

Jeżeli teraz przysługuje jej świadczenie to nic nie uchylasz tylko wszczęcie postęp. i nienaleznie pobrane świadczenia za okres...
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 11 lip 2018, 15:14

"Witam, pani w zeszłym roku złożyła wniosek o 500+. Podała w nim źle ha przeliczeniowe bo 10,0000. " A toż to nie jest klasyka wznowienia postępowania ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x