błednie wyliczony dodatek mieszkaniowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 cze 2014, 13:02

Błędnie wyliczyłam dochód do przyznania dodatku mieszkaniowego i wnioskodawca otrzymał większy dodatek o 3 zł.
Dodatek ma przyznany od 1 maja 2014r. Wypłaciłam mu więc już dwa dodatki. Co teraz powinnam zrobić? Czy wysłać o unieważnienie decyzji do Kolegium, czy sprostować decyzję przez postanowienie art. 113 KPA i zrobić potem decyzję o nienależnie pobranym dodatku mieszkaniowym? Nie wiem jak to ugryźć? No wiem, mój błąd ale myślę że można z tego wybrnąć.
xxxx

Napisano: 06 cze 2014, 7:38

koleżanko niedoli ..... czy ty nie masz większych zmartwień ? rozumiem 30 albo 300 zł ale 3..... ale gość się wzbogaci ihihih....... odpuść sobie a jak co to wyszło ci tak z zaokrąglenia ;)
pogoda ładna się na łykęd szykuje a więc pomyśl lepiej co na grilla kupić ...
pozdrawiam i miłego dzionka życzę
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 8:28

No pewnie, masz rację grill to jest to. Ale ta pomyłka wyszła po wewnętrznej kontroli przeprowadzonej przez kierownika i w zaleceniach pokontrolnych mam napisane, że muszę to wyprostować. I stąd ta moja niedola. Ale wszystkim życzę miłego dzionka.
xxxx

Napisano: 06 cze 2014, 9:15

no to niezłego nosa ma twuj kierownik żeby tak trafić.....
ale na serio za dane zawarte we wniosku i deklaracji o dochodach odpowiada wnioskodawca i jeśli tam jest skopany dochód to jego problem (nawet jeśli ty liczyłaś) natomiast jeśli błędnie wpisałaś w maszynę to twój
Rozumiem że decyzja już jest prawomocna a więc jeśli ty źle przeklepałaś z wniosku do kompa możesz zmienić to postanowieniem na podstawie art 113 jako pomyłka pisarska lub za zgodą strony na podstawie 155 KPA oczywiście następną wypłatę pomniejszyć o te 3 zł
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 9:45

popieram rady www.
Dodam jednak jeszcze jeden pomysł: spróbować oddać (gminie) z prywatnych środków te 18 czy 20 złotych. To może być prostsze, mniejszy wstyd, mniejsza awantura, a jednocześnie ratowanie honoru.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 11:17

PCW nie dobijaj dziewczyny . sprawa się rypła a więc te dwie dychy niech poświęci na flaszkę na jutrzejszym grillu a sprawę papierami niech załatwi ;)
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2014, 11:34

Dziękuję ślicznie za porady. Ale jak zrobię 113 kpa to potem mogę zrobić decyzję o zwrocie nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego ( z mojej winy) w kwocie 6,00 zł?. Ja bym poszła w art 155 kpa (wezwę stronę do złożenia oświadczenia, że wyraża zgodę na zmianę decyzji i zobowiązuje się do zwrotu 6,00 zł a ja tą kwotę oddam) dobry mam pomysł no nie?!
xxxx

Napisano: 06 cze 2014, 14:31

Może i dobry, tylko po co tyle gmatwania. Jeśli wnioskodawca się zgodzi i zostawi pomocne oświadczenie, to moim zdaniem wystarczy 1 decyzja albo 1 postanowienie, a następnie rozliczenia czy pisma takie jak w innych przypadkach.
Jednocześnie mam wątpliwości co do proponowanego wzywania. Co najwyżej można łaskawie prosić.
Klient ma też prawo do buntu i obrony. W takim przypadku wątpliwa jest sprawność całej akcji, nie mam przekonania, czy na siłę da się odzyskać tamte 6 złotych (dlatego wcześniej było o załatwieniu z użyciem prywatnych środków).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x