bogusik i inni podpowiedzcie :) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 wrz 2014, 15:13

Witam ponownie, właśnie składałam wniosek o rodzinne, i

2014 r

-umowa zlecenie 01.01-31.08 - ok 290 netto tutaj Pani wzięła mi dochód za luty jako uzysk
-umowa zlecenie 01.02-31.07 - ok 1200 netto - tutaj za marzec jako uzysk
- umowa o pracę od 15 lipca do dnia dzisiejszego - lipiec ok 800 zł, sierpień 1350 zł i tutaj za sierpień jako uzysk

Ostatnio pozycję rozumiem, ale dlaczego dwie pierwsze bierze pod uwagę, jeżeli one już są utracone?? Czy będzie to dzielone jakoś przez ilośc m-cy czy jak to wygląda? Szczerze ZGŁUPIAŁAM.
Nowakiewicz Aneta

Napisano: 26 wrz 2014, 15:16

a skąd wiesz, że dwie pierwsze teraz są brane pod uwagę
madzia11

Napisano: 26 wrz 2014, 15:18

Tak jak napisałam składałam dzisiaj wniosek o rodzinne i Pni wzięła ode mnie dochód za luty, marzec i sierpień jako uzyskane :/
Nowakiewicz Aneta

Napisano: 26 wrz 2014, 15:20

a pobierałaś wcześniej zasiłek rodzinny?
madzia11

Napisano: 26 wrz 2014, 15:25

Tak
Nowakiewicz Aneta

Napisano: 26 wrz 2014, 15:25

przeczytałam poprzedni wątek. pobierałaś ZR więc zostanie przeliczone czy kwalifikowałaś się do ZR po podjęciu zatrudnienia. teraz będzie tylko liczony dochód z umowy o pracę
madzia11

Napisano: 26 wrz 2014, 15:31

Madziu, ale to będą przeliczali dochód z każdego miesiąca czy tylko ten luty, marzec, sierpień i dzielili przez określone miesiące? Przy wcześniejszych zasiłkach byłam osobą bezrobotną stąd nie mogę się teraz w tym połapać, a Panie też nie są chętne aby to wyjaśniać.
Nowakiewicz Aneta

Napisano: 26 wrz 2014, 19:13

w ubieglym roku zlozylas wniosek i nie mialas dochodow tak? potem mialas dochod uzyskany z umow zlecenia,ktorych nie zglosilas a one mialy wplyw na prawo do swiadczen rodzinnych, ktore juz dostawalas...wiec teraz panie to musza zweryfikowac i ustalic czy czasami nie musisz czegos zwrocic, bo moze podejmujac zatrudnienie na umowe zlcenia przekroczylas kryterium uprawniajace do otrzymywania swiadczen...natomiast do nowego wniosku na okres zasilkowy 2014/2015 twoim dochodem bedzie to co otrzymalas za drugi miesiac z umowy o prace, a te uzyski z umow zlecenia,ktore juz sie zakonczyly nie beda brane pod uwage
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 wrz 2014, 7:19

Rozumiem kochani, tylko zastanawiał mnie fakt pobrania ode mnie tylko umów za konkretne mce. Wg mnie powinien być przeliczone dochód ze wszystkich mcy, bo przecież jednego MCA zarobilam np 400 zł, a drugiego 800. Mogę się mylić, stad dopytuje.
Aneta Nowakiewicz

Napisano: 28 wrz 2014, 0:48

Aneta Nowakiewicz pisze: zastanawiał mnie fakt pobrania ode mnie tylko umów za konkretne mce
Zgodnie z ustawą - w przypadku uzyskania dochodu po roku bazowym, bierze się kwotę z drugiego miesiąca od uzyskania tego dochodu ("z miesiąca następującego po miesiącu w którym dochód został uzyskany").
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x