no i ja nie chciałam bym nadgorliwa ..a muszę go wezwać bo to wniosek elektroniczny . i zastanawiam się czy dobrze robię
no i ja nie chciałam bym nadgorliwa ..a muszę go wezwać bo to wniosek elektroniczny . i zastanawiam się czy dobrze robię
hej, trzeba zweryfikować: jaki skład rodziny był w innych wnioskach np. osłonowy itd., ile osób jest zgłoszone do wywozu nieczystości stałych w zestawić z ilością zameldowanych. Dodatkowo oświadczenie pod odpowiedzialnością karną niech złoży. Zawsze możesz zastosować art. 2 ust. 3 u.b.e. - kto 1 ten lepszyagejszen92 pisze: ↑02 wrz 2024, 15:12czy żona może nie wpisywać do składu rodzinny męża przy bonie energetycznym?
z lex:agejszen92 pisze: ↑02 wrz 2024, 15:12czy żona może nie wpisywać do składu rodzinny męża przy bonie energetycznym?
... jeżeli umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej, przysługuje cudzoziemcom mającym miejsce zamieszkania i przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach - dalej u.c. lub w art. 186 ust. 1 pkt 3 u.c., lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej". Wszelkie wskazane w tym przepisie okoliczności znajdują potwierdzenie w decyzji administracyjnej określającej stosowne uprawnienie cudzoziemca, wydanej bądź to na podstawie przepisów ustawy z 12.12.2013 r. o cudzoziemcach, bądź też ustawy z 13.06.2003 r. o udzielaniu cudzoziemcom ochrony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej - patrz: art. 23 tej ustawy.
Zgodnie art. 4 ust. 5 przyznanie przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta bonu nie wymaga wydania decyzji. Art. 4 ust. 9 Odmowa przyznania bonu, uchylenie lub zmiana prawa do tego dodatku oraz rozstrzygnięcie w sprawie nienależnie pobranego bonu wymagają wydania decyzji. Powyższy przepis prawny wskazuje na wyliczenia, zawierające wszystkie i zarazem jedyne przewidziane - dopuszczalne sytuacje, w których to organ obowiązany jest wydać decyzję administracyjną.godnie z art. 105 § 2 ustawy z 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego - dalej k.p.a., organ administracji publicznej może umorzyć postępowanie, jeżeli wystąpi o to strona, na której żądanie postępowanie zostało wszczęte, a nie sprzeciwiają się temu inne strony oraz gdy nie jest to sprzeczne z interesem społecznym. Na podstawie art. 104 § 1 k.p.a., organ administracji publicznej załatwia sprawę przez wydanie decyzji, chyba że przepisy kodeksu stanowią inaczej. Cytowane przepisy k.p.a. wskazują na umorzenie fakultatywne poprzez wydanie przez organ decyzji administracyjnej, przesłanką jest rezygnacja strony, która wycofuje swoje pierwotne żądanie.
najpierw pisze Zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego w celu wydania decyzji odmawiającej prawa do wypłaty bonu energetycznego później po 14 dniach decyzja odmowna