Brak alimentów a wliczanie ich do dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 paź 2016, 17:30

Witam.Mam dwoje dzieci.Córka jest pełnoletnia i w tym roku skończyła szkołę średnią.Syn ma siedem lat. Na córkę otrzymywałam alimenty od pierwszego męża do czerwca tj.do ukończenia szkoły.Składałam wniosek na świadczenie rodzinne na nowy okres i zauważyłam że alimenty są nadal wliczane do dochodu pomimo tego że już ich nie otrzymuję.Czy jeśli córka zacznie pracować i dostarczę do mops jej zarobek to czy przy ponownym przeliczeniu dochodu te alimenty dalej będą liczone czy tylko jej zarobek?
Katarzyna 2016

Napisano: 08 paź 2016, 13:33

Alimenty z roku bazowego mogą być utracone tylko w przypadku śmierci zobowiązanego. Dochód córki z pracy będzie doliczony do dochodu rodziny.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2016, 18:27

Czyli będzie liczony jej zarobek i alimenty których nie dostaje bo zaczęła pracować? To chyba nielogiczne.Dopóki nie pracuje to ok ale jeśli podejmuje pracę to ojciec nie ma już obowiązku płacić na nią alimentów. Nie rozumiem dlaczego do dochodu mają się wliczać alimenty których nie ma.
Katarzyna 2016

Napisano: 08 paź 2016, 19:15

Być może jest to nielogiczne, ale tak to wymyślił ustawodawca. Alimentów (mimo, że juz ich nie ma) nie można utracić, jeżeli zobowiązany żyje. Natomiast każdy nowy uzysk dochodu przez członka rodziny, musi być doliczany do dochodu całej rodziny.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2016, 20:08

I jak długo te alimenty będą liczone jeśli faktycznie od lipca ich nie ma? A jeśli córka się wyprowadzi to też jej alimenty będą wliczane do wspólnego dochodu?
Katarzyna 2016

Napisano: 08 paź 2016, 20:24

W katalogu dochodu nieopodatkowanego są alimenty na dzieci. W katalogu utraty dochodu nie ma alimentów na dzieci (oprócz przypadku śmierci), więc musimy je liczyć zawsze z roku bazowego (2015).
Jeżeli córka się wyprowadzi, to nie będzie liczona ona ani jej dochód (z pracy) do dochodu rodziny, natomiast pobrane na nią alimenty w 2015 roku - tak.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2016, 20:59

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Katarzyna 2016

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]