swiadczenie pielegnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 paź 2016, 12:53

Strona złożyła wniosek o swiadczenie pielęgnacyjne, spelnione sa wszystkie warunki z tym ze dziecko które ma znaczny stopien pracuje na niepelny etat, przyznać?
lili

Napisano: 07 paź 2016, 14:51

przyznać (jeśli spełnione są pozostałe warunki) :)
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2016, 11:42

lili pisze:Strona złożyła wniosek o swiadczenie pielęgnacyjne, spelnione sa wszystkie warunki z tym ze dziecko które ma znaczny stopien pracuje na niepelny etat, przyznać?
Sprawdzić czy mamusia w kraju, bo my w podobnej sytuacji przyznaliśmy świadczenie, a po pewnym czasie wyszło szydło z worka że ,,opiekunka" pracuje w Niemczech.
niuniek1

Napisano: 08 paź 2016, 13:55

To u nas juz tak brakuje rąk do pracy, ze trzeba gonić niepełnosprawne dzieci do pracy, czy to rodzina jest az tak w potrzebie finansowej?
A tak w ogóle jak to dziecko jest w stanie pracować, skoro potrzebuje stałej opieki, ze rodzicielka nie jest w stanie podjąć pracy?
m&m

Napisano: 10 paź 2016, 16:48

Jestem w szoku :o :shock:
Świadczenie pielęgnacyjne dostaje osoba, której dziecko niby niepełnosprawne pracuje? :o :shock: Druga sprawa jest taka, że te ''niepełnosprawne dzieci''/ nie wszystkie/ przebywają w internatach, domach dziennej opieki, akademikach, przyjeżdżają do domu 1 na miesiąc i takim rodzicom nalezy się 1300zł! :shock: Ja się pytam za co , zdalnie jest ta opieka wykonywana? :lol: Kto ma na te mamuśki i ich dzieci pracować? :?:
Gość 7

Napisano: 11 paź 2016, 10:58

dla osoby niepełnosprawnej praca jest cząstką wolności okna na świat

myślę że w XXI w. nie chcemy ich izolować

1300 zł to nie jest wielka kwota w sytuacji kiedy kobieta jest matką dziecka niepełnosprawnego
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2016, 12:05

nie wiem dlaczego się oburzacie przecież to dziecko może być sprawne intelektualnie i mieć sprawne ręce i na komputerze może pracować
anad

Napisano: 11 paź 2016, 12:35

wiedzma pisze:dla osoby niepełnosprawnej praca jest cząstką wolności okna na świat

1300 zł to nie jest wielka kwota w sytuacji kiedy kobieta jest matką dziecka niepełnosprawnego
dokładnie
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2016, 13:17

ss pisze:
wiedzma pisze:dla osoby niepełnosprawnej praca jest cząstką wolności okna na świat

dokładnie

Tak niech pracują, ale rodzice nie powinni w takim układzie brać ŚP ;)
Gość

Napisano: 11 paź 2016, 15:37

Nikt im nie broni pracować, bo i mam w niedalekim sąsiedztwie niepełnosprawną na wózku pracującą i jej rodzicom nie przeszkadza, zeby i sami pracowali. Mało tego jej matka przeszła na wcześniejszą emeryturę i dalej pracuje na pół etatu.A dziewczyna jak widac radzi sobie samodzielnie.
I świadczenie to nie jest premią dla rodzica za posiadanie niepełnosprawnewgo dziecka, gdyz w przeciwnym wypadku trzeba by było płacić wszystkim matkom posiadającym niepełnosprawne dzieci. A w większości przypadków wiele tych dzieci nie odbiega sprawnością od tych nie posiadających orzeczeń. A polatać po lekarzach, to wszystkim by mozna orzec niepełnosprawność.
Do sąsiadów przez miedzę przyjeżdża facet niepełnosprawny od urodzenia. Facet, bo dziecko nie da sie o nim powiedziec. Jest jedynie dzieckiem swojej matki, która w związku z opieką nad nim pobiera świadczenie pielęgnacyjne.Tylko że on poza bardzo słabym wzrokiem jest całkowicie samodzielny.Niby jest lekko upośledzony umysłowo, ale nie widać tego ani w jego zachowaniu ani rozmawiając z nim.Dwa lata temu kiedy trwały garoce przygotowania do ślubu i wesela nie przeszkadzało sąsiadom pozostawić pod jego opieką dzieci(rocznego i czteroletniego).
Także dla tej matki opieka nad swoim niepełnosprawnym synem to niekończące sie wakacje, za które dostaje 1300 zł, tylko dlatego, że ma dziecko niepełnosprawne.Ona przez cały rok nie orobi sie tyle przy nim co ja przez jeden dzień przy swojej mamie.
m&m

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x