podpowiedzcie co zrobić z osobą, która przychodzi od przeszło roku po zas. okresowy i przedkłada za każdym razem zaś. o braku uzyskania dochodu (zatrudniona na umowę zlecenie w firmie ubezp). sprawdzana już w ZUSie i w US. dla mnie ewidentnie jest to naciągane, bo przecież to nie wolontariat. klientka opowiada,że jest na prowizji, ale ok, od przeszło roku nie ma dochodu a pracodawcy nie chce zmienić?! jak jeszcze można ją sprawdzić?!
A gdyby skierować ją do jakiegoś projektu, albo poszukać z nią ofert pracy (wskazać gdzie ma się udać, niech potwierdza kilkanaście razy w miesiącu że nie ma dla niej odpowiedniej oferty pracy)?
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
liliput pisze:z tytułu macierzyństwa okresowy się nie należy
A dlaczego nie?
Art 38 ust 1.
Zasiłek okresowy przysługuje w szczególności ze względu na
długotrwałą chorobę, niepełnosprawność, bezrobocie, możliwość utrzymania lub
nabycia uprawnień do świadczeń z innych systemów zabezpieczenia społecznego..."
Zapis "w szczególności" nie zamyka wymienionego katalogu przyczyn przyznania pomocy w formie zasiłku okresowego.
to był skrót myślowy czyli z powodu ochrony macierzyństwa lub wielodzietnośći! ma 3 dzieci, pisałam. mnie chodzi o to w jaki sposób jeszcze mogę ją sprawdzić jeżeli chodzi o dochód. sama ma umowę zlecenie i za każdym razem ma dochód 0, już od dawna. mąż założył działaloność w 2016 i tez nie wykazuje dochodu!
ja bym ją zobowiązała do szukania innej pracy, jeśli się nie wywiąże lub odmówi (tłumaczenie, że nie chce zmienić pracy jest śmieszne) to w związku z brakiem współpracy odmowa.
Rozumiem, że sami występowaliście do firmy ubezp. o wysokość uzyskanego dochodu? (my mieliśmy przypadek, że kiedy osoba sama przynosiła zaświadczenia były one inne, od tych które uzyskaliśmy bezpośrednio od firmy...)
A jak u nich z rachunkami? Mają opłaty na bieżąco? Jak wygląda mieszkanie? Może spróbować z dysproporcją między wykazanym dochodem, a warunkami w jakich mieszkają?
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Dokładnie jak przedmówca sprawdzić dysproporcje. Macie możliwość do wciągnięcia do prac społecznie użytecznych? Przecież można jej zaproponować by się zarejestrowała w PUP i wystawić skierowanie skoro i tak nie ma żadnego dochodu i zysku. Wszelkie odmowy i ich argumentacje brać na oświadczenie pod odpowiedzialnością a następnie powołać się na brak współpracy art. 11 ust.2. Zawsze można również ściągnąć oferty pracy z okolicy i zmotywować osobę by się przeszła po danych zakładach.