brak dokumentów - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 01 gru 2016, 10:11

Witam. Sytuacja wygląda tak: małżonkowie są w trakcie rozwodu i w konflikcie. Pani złożyła o 500 + w kwietniu.Wysłaliśmy dokumenty do Marszałka ponieważ od kwietnia do sierpnia zachodziła koordynacja (pan pracował za granicą. W listopadzie dostaliśmy odpowiedź, że Marszałek nie jest już organem właściwym do ustalenia uprawnień. Pani nie pracuje do dawna. Pan pracował w 2014r., w 2015 roku był bezrobotnym z prawem do zasiłku, w 2016r. pracował za granicą. Obecnie jest bezrobotny. Pani dostarczyła jedynie pit37 za2014r. i pozew o rozwód i twierdzi, że mąż nie udostępni jej żadnych dokumentów. Jak uważacie, czy mogę utracić dochód na podstawie oświadczenia Pani, że nie posiada pitów 11 i świadectwa Pana. i przyznać 500+ na dwoje dzieci. W chwili obecnej obydwoje nie pracują. Czy takie oświadczenie usprawiedliwi brak dokumentów???
Gość

Napisano: 01 gru 2016, 10:15

Wezwanie do dostarczenia dokumentów.
gggg

Napisano: 01 gru 2016, 10:32

wiem, że nie dostarczy - małżonek na pewno nie udostępni w ostrym konflikcie są. Może jakoś inaczej????
Gość

Napisano: 01 gru 2016, 12:25

Ja bym zawiesiła postępowanie, ponieważ trwa rozwód. Po rozwodzie postępowanie odwiesić, przeliczyć dochody na wszystkich członków rodziny (bez męża) i ewentualnie przyznać.
Gość

Napisano: 01 gru 2016, 13:13

sprawa rozwodowa trwa od 05.2015r. i wszystko wskazuje na ta że jeszcze potrwa długo
Gość

Napisano: 01 gru 2016, 13:34

Zawiesić postępowanie i czekać na rozwód, a ile on potrwa to nie nasza sprawa, tylko tego małżeństwa. Jak doniesie wyrok to postępowanie się odwiesi i wypłaci wszystkie zaległe świadczenia. Jak była sprawa o rozwód to u mnie Pani składała wniosek z dokumentem potwierdzającym złożenie pozwu o rozwód i zawieszałam postępowanie do czasu rozwodu.
Gość

Napisano: 01 gru 2016, 13:39

Ale przecież w dniu złożenia wniosku byli małżeństwem, więc męża też należałoby doliczyć do składu... interesuje nas wyrok prawomocny a takie zawieszanie postępowania... nigdy nie można być pewnym czy sprawa rozwodowa będzie się toczyła przez 2 miesiące czy przez dwa lata
Gość

Napisano: 01 gru 2016, 14:00

Może ktoś inny się wypowie, co by zrobił w takiej sytuacji? Kto ma rację? Albo jak to zrobić inaczej?
Gość

Napisano: 02 gru 2016, 12:54

Na dzień złożenia wniosku jak również na dzień dzisiejszy są małżeństwem, więc mąż obowiązkowo wchodzi w skład rodziny. Nie potrzebujesz rozstrzygnięcia sądu do wydania decyzji, jego brak nie umożliwia Ci rozstrzygnięcia Twojej sprawy bo oni nadal są małżeństwem w świetle prawa.
O informacje dotyczące dochodu za rok 2014 r. możesz zwrócić się bezpośrednio do pracodawcy, nie możesz żądać Pit-u 11, ale o podania informacji, które on zawiera już tak czyli: dochód, podatek i wysokość składek za rok 2014 r oraz oraz zaświadczenie o okresie zatrudnienia.
Duśka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x