Witam, mam taka sytuację: państwo pobierali na dziecko świadczenie wych. od początku okresu do ukończenia 18 r.ż. Okazało się że pan w 2015 r. podjął zatrudnienie którego wcześniej nie zgłosił i z tym dochodem przekraczają kryterium. Całe świadczenie nienależnie pobrane. Jaki jest tok postępowania w takiej sytuacji? Przypominam, że decyzja już zrealizowana, zakończona. z góry dzięki za pomoc
wznowienie postępowania : GDY WYJDĄ NA JAW ISTOTNE DLA SPRAWY NOWE OKOLICZNOŚCI FAKTYCZNE LUB NOWE DOWODY ISTNIEJĄCE W DNIU WYDANIA DECYZJI, NIEZNANE ORGANOWI, KTÓRY WYDAŁ DECYZJĘ”
Postępowanie wznawia się, gdy:
- nowe okoliczności faktyczne a także nowe dowody (dopiero odkryta a także po raz pierwszy zgłoszone) są istotne dla sprawy.
- nowe fakty jak i dowody muszą istnieć w dniu ogłoszenia decyzji ostatecznej. Do dnia wydania decyzji ostatecznej można przedstawiać wszelkie nowe dowody i fakty a po wydaniu takiej decyzji wszelkie nowe dowody i fakty dają podstawę do wszczęcia nowej sprawy.
- Nowe fakty i decyzje organowi wydającemu decyzje ostateczną nie były wcześniej znane. Jest to związane z zasadą swobody oceny dowodów. „Organ jest związany oceną materiału dowodowego, a rozszerzenie podstawy tej oceny przez ujawnienie nowych okoliczności i dowodów może nastąpić we wznowionym postępowaniu (...) a potem uchylenie decyzji ( odmówić w badanym okresie prawa do 500+) a potem decyzja o nienależnym pobraniu.
Z analizy przepisów k.p.a. odnoszących się do wznowienia postępowania wynika wprost, że ten tryb nadzwyczajny ma zastosowania do decyzji ostatecznych, a ponadto aktów prawnych znajdujących się w obrocie prawnym, co jest kluczową kwestią w niniejszej sprawie. Powyższe potwierdza wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 13 lutego 2013 r. sygn. akt II OSK 1731/11 (https://orzeczenia.nsa.gov.pl) z którego wynika, że skoro można eliminować w trybie nadzwyczajnym wznowienia postępowania wyłącznie akty nadal obowiązujące, o czym świadczy art. 151 k.p.a., to niewątpliwie brak jest podstaw prawnych do tego, aby prowadzić postępowanie administracyjne, analizować i oceniać akt, który już swą ważność utracił.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
no właśnie czy można uchylić decyzję, która już jest zakończona? Ja to rozumiem tak, że wznawiasz postępowanie w sytuacji gdy ktoś ma ustalone prawo ale okazuje się, że np. nie zgłosił wcześniej jakiegoś uzysku i jeszcze raz rozpatrujesz sprawę z nowymi informacjami (wtedy możesz uchylić obecną decyzję). jeszcze przychodzi mi do głowy to stwierdzenie nieważności przez sko, ale do tego też raczej nie widzę podstaw (nie rozumiem do końca art. 156 $ 1 pkt 5 kpa o niewykonalności).
a co w taki przypadku pani składała wniosek na 500 i wyszło że w zr ma nienależnie pobrane ponieważ od stycznia 2016 mąż miał umowę zlecenie do końca sierpnia 2016r w związku z tym miała uchyloną decyzję i nienależnie pobrane teraz składając dokumenty na nowy okres zasiłkowy okazało się ze od września do grudnia również miał umowę zlecanie i teraz nie wiem jak się za to zabrać jaka procedura ???ta decyzja jest już uchylona .....