brak dokumentów męża- sprawa w trakcie rozwodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 04 paź 2014, 9:38

Pani składa wniosek o zasiłek rodzinny i fundusz. Jest w trakcie rozwodu. 1 rozprawa w kwietniu, 2 we wrześniu i 3 wyznaczona na grudzień bo mąż nie zgłasza się do sądu.Ma postanowienie sądu o zabezpieczeniu alimentacyjnym. Do wniosków nie dołączyła dokumentacji męża- Urząd Skarbowy, ZUS i oświadczenia gdyż napisała oświadczenie że nie ma kontaktu z mężem i nie dostarczył jej tej dokumentacji. Prawniczka wnioskodawczyni twierdzi że jeśli ma postanowienie o udzielonym zabezpieczeniu alimentacyjnym to powinniśmy to potraktować jako wyrok zasądzjący alimenty i nie powinniśmy żądać dokumentacji męża.
Ja myślę że normalnie w obu przypadkach roboie jej wezwanie do uzupełnienia wnosku na Śr i FA i jeśli nie dostarczy ( a nie dostarczy) to wydaję decyzję o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia.
eewwee

Napisano: 04 paź 2014, 11:20

jeżeli do FA ten mąż jest dłużnikiem to wniosek jest kompletny (chyba). masz zaświadczenie od komornika?
natomiast do ZR wezwanie musisz wysłać
madzia11

Napisano: 04 paź 2014, 13:44

tak mam zaświadczenie od komornika o bezskuteczności, ale nie wiem co z tym brakiem rozwodu? bo ja nie jestem pewna czy to do FA jest juz komplet jak nie ma rozwodu
eewwee

Napisano: 05 paź 2014, 11:16

do FA rozwód nie jest konieczny, do ZR - tak
Alicja 2

Napisano: 06 paź 2014, 8:08

czyli do Fa wystarczy wyrok o zabezpieczeniu alimentów i juz to traktujemy jak wyrok rozwodowy czy ugodę i już nie potrzeba dochodów męża i wszelkich oświadczeń męża??
eewwee

Napisano: 06 paź 2014, 14:26

elementarnych przepisów nie znasz nieuku? Definicje rodziny w ustawie o śr i fa. Kto takiego ciemniaka zatrudnił i jakim cudem?
olik

Napisano: 07 paź 2014, 10:20

do olik
z racji kultury wolę twojego postu nie komentować. Poprostu powiem tylko tyle że wydawało mi się że forum zostało stworzone po to aby można było się wymieniać informacjami i upewniać w podejmowanych decyzjach a nie po to aby krytykować i obrażać innych.
eewwee

Napisano: 15 paź 2014, 13:06

"wydaję decyzję o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia"
???
Zofia

Napisano: 20 paź 2014, 14:12

tak
eewwee

Napisano: 20 paź 2014, 14:19

Wydaje mi się, że pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia oznacza właśnie tyle, że nie wydajemy decyzji...
Zofia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x